Waarom?

UPDATE NAV DE NIEUWE CORONAMAATREGELEN VANAF 1 DECEMBER: HET IS NIET MOGELIJK OM ALS CULIN’AIR HOST EEN ETENTJE TE ORGANISEREN. DE STRIJD TEGEN MUCO STEUNEN KAN NOG STEEDS DOOR EEN FEESTMENU TE BESTELLEN BIJ FOODBAG. PER VERKOCHTE FEESTMENUBOX DONEERT FOODBAG 10 € AAN DE STRIJD TEGEN MUCO.

Waarom een nieuw initiatief?

Momenteel kunnen er nagenoeg geen lokale initiatieven georganiseerd worden om geld in te zamelen voor de strijd tegen muco en dit is al sinds het voorjaar zo. Spaghettifestijnen, sportwedstrijden, quizzen,…. worden uitgesteld naar volgend jaar of simpelweg geannuleerd. Ook de agenda voor de rest van het najaar oogt op dit vlak nagenoeg blanco.

Bovendien konden ook belangrijke (nationale) initiatieven als Muco Run for Air tijdens de 20 km door Brussel en Climbing for Life niet plaatsvinden.

Dit alles zorgt ervoor dat het financieel moeilijke tijden zijn voor de Mucovereniging. Nochtans hebben mensen met muco net nu ondersteuning nodig, meer dan ooit. Om de mucopatiënten extra bij te staan, heeft de Mucovereniging verschillende acties opgestart, zoals de aankoop van mondmaskers, organisatie van infosessies en psychologische ondersteuning. Ondanks de financiële uitdagingen gaat de steun van de Mucovereniging aan haar leden onverminderd voort.

De Mucovereniging blijft dan ook niet bij de pakken zitten en neemt zelf initiatief om mensen de kans te geven de strijd tegen muco te steunen.

Waarom een culinair evenement?

Bij mucoviscidose denken de meeste mensen aan problemen met de longen. Door het complexe karakter van de ziekte raken ook andere lichaamsonderdelen aangetast, zoals de spijsvertering.

Taai slijm in het spijsverteringskanaal zorgt ervoor dat verteringsenzymen niet of onvoldoende tot bij het voedsel geraken, met een gebrekkige vertering en voedselopname tot gevolg. Door de spijsverteringsproblemen kan iemand met muco minder energie en voedingsstoffen uit voeding halen. Terwijl je net méér energie nodig hebt om tegen je ziekte te vechten en te ademen als je muco hebt. Daarom wordt vetrijke voeding met extra veel calorieën voorgesteld.

Dankzij een ‘vetrijk’ dieet slagen de meeste patiënten erin op gewicht te blijven.

Foto by Melissa Milis

In bepaalde gevallen lukt dat echter niet en moet er gegrepen worden naar voedingssupplementen of zelfs sondevoeding om een gezonde voedingsstatus te kunnen behouden. Omdat de prijs hiervan snel oploopt, biedt de Mucovereniging in deze gevallen een financiële tussenkomst.

Met Culin’air kunnen we het voedingsaspect dat bij muco komt kijken, onder de aandacht plaatsen. En willen we uiteraard ook de nodige centjes inzamelen om mensen met muco te kunnen blijven ondersteunen op dit vlak.

Waarom Culin’air?

Het woord ‘bubbel’ kreeg in 2020 een wel heel bijzondere invulling. Onze sociale contacten werden herleid tot dichtste familie en vrienden. Gezellig samenzijn tijdens de feestdagen is iets waar we met z’n allen naar uitkijken, hoe beperkt het gezelschap ook zal kunnen zijn.

Grotere solidariteitsacties kunnen momenteel niet maar met Culin’air geven we de mensen de kans om ‘en petit comité’ toch een warm kloppend hart te tonen voor de strijd tegen muco. Elke blijk van solidariteit is welkom en broodnodig.

De geldende hygiënemaatregelen zijn in deze bizarre coronatijden voor iedereen van toepassing.

Ook het gezin van Jax met muco doet mee!

Voor mensen met muco zijn ze echter altijd een dagelijkse realiteit, coronavirus of niet.

Infecties kunnen namelijk een bijzonder grote impact hebben op de gezondheid van iemand met muco. Bovendien bestaat er ook steeds een risico op kruisinfecties.

Mensen met muco dienen daarom steeds rekening te houden met hygiënemaatregelen.

Culin’air is dan ook het evenement bij uitstek op maat van mensen met muco.

Laatste update: