Voeding & Spijsvertering

Taai slijm in het spijsverteringskanaal zorgt ervoor dat verteringsenzymen niet of onvoldoende tot bij het voedsel geraken, met een gebrekkige vertering en voedselopname tot gevolg. De behandeling is gericht op een betere vertering van het voedsel en een normale groei.

Daarenboven versterkt een goede voedingstoestand de immuniteit. Het helpt het kind, de jongere en de volwassene met mucoviscidose dus te beschermen tegen infecties.

Bij 85 à 90% van de mensen met muco werkt de pancreas of alvleesklier niet goed. Deze langwerpige klier maakt stoffen aan die de spijsvertering bevorderen: de pancreasenzymen. Deze enzymen werken als mini-schaartjes, die het eten in de dunne darm in kleine stukjes knippen.
Als je muco hebt, verstopt taai slijm de kanaaltjes in de pancreas. Daardoor geraken er onvoldoende enzymen tot bij de voeding in de dunne darm. Het eten wordt slecht verteerd en de voedingsstoffen worden niet goed opgenomen door het lichaam.

Vooral vetten, vetoplosbare vitamines en eiwitten gaan zo via de stoelgang verloren. Gelukkig bestaan er capsules met kunstmatige pancreasenzymen die je bij je eten kan innemen en die ervoor zorgen dat het eten beter verteerd kan worden. Op dit moment zijn de verschillende soorten Creon® de enige pancreasenzymen die in België verkrijgbaar zijn. Op enkele zeldzame uitzonderingen na moeten die worden ingenomen bij elke maaltijd, elk tussendoortje en elk drankje dat melk (of meer algemeen vetten) bevat.

Maar zelfs als je Creon® bij je eten neemt, is de vertering bij muco nog niet helemaal in orde. Daarom is het belangrijk dat de voeding meer energie bevat, zodat de verliezen via de stoelgang en de verhoogde energiebehoefte bij muco kunnen gecompenseerd worden.

Meer info rond de pancreasenzymen vind je in het boekje ‘Schaartjes in je buik’.

Energie- en vetrijke voeding

Door de spijsverteringsproblemen kan iemand met muco minder energie en voedingsstoffen uit de voeding halen. Terwijl je net meer energie nodig hebt om tegen je ziekte te vechten en te ademen als je muco hebt. Daarom wordt voeding met extra veel calorieën voorgesteld. Deze energie haal je vooral uit vetten.

Om uitdroging tegen te gaan moet je meer drinken en extra zout innemen. Ook worden supplementen met vitamine A, D, E en K voorgeschreven. Die worden doorgaans immers minder goed opgenomen omdat ze samenhangen met de vertering van de vetten en die verloopt moeilijker bij mucoviscidose.

Wanneer een rijk, klassiek dieet niet meer volstaat om de dagelijks voedselbehoefte te halen, kunnen voedingssupplementen worden voorgeschreven in de vorm van hypercalorische drankjes. Bepaalde personen met muco kunnen slechts aan de hand van supplementaire voeding die wordt toegediend via een tube in de maag (enterale voeding) of op intraveneuze wijze (parentale voeding) een gezonde voedingsstatus bereiken.

Meer info rond voedingsnoden en tips voor een goede voeding vind je in de boekjes ‘Goed begonnen is half gewonnen’ (voor baby’s en peuters van 0 tot en met 2 jaar) en ‘Wat zullen we eten 7 dagen lang’ (voor kinderen & jongeren).

Laatste update: