Kruisinfecties

Bij ontmoetingen tussen mensen met muco bestaat er steeds een risico op kruisbesmetting. Dit betekent dat iemand met muco die drager is van een bepaalde bacterie, een andere persoon met muco die deze bacterie niet heeft, kan besmetten. Zo kan je een infectie krijgen die niet altijd gemakkelijk te behandelen is.

Mensen die geen muco hebben, kunnen niet besmet worden en lopen dus geen gevaar. Het gaat dus alleen om risico’s tussen mensen met mucoviscidose onderling.

Omwille van het risico op kruisinfecties organiseert de Mucovereniging zelf geen bijeenkomsten voor mensen met muco.

Voor kinderen met muco raadden de Mucovereniging en het Medisch Comité expliciet af om naar bijeenkomsten en acties te komen waar ze andere kinderen met muco kunnen ontmoeten.
Als volwassene met muco neem je steeds op eigen verantwoordelijkheid deel aan een bijeenkomst waar andere volwassenen met muco aanwezig kunnen zijn. Wie een bepaalde bacterie met een hoger risico heeft (Bulkholderia cepacia, Achromobacter of een panresistente bacterie zoals MRSA), vragen we om niet naar dergelijke bijeenkomsten te komen

Voorzorgsmaatregelen

Je kan het risico op kruisinfecties beperken door je aan een aantal voorzorgsmaatregelen te houden. We vragen met aandrang dat alle aanwezigen met mucoviscidose deze voorzorgsmaatregelen ter harte nemen. De voorzorgsmaatregelen zijn onder meer:

  • Onderling voldoende afstand bewaren (best minstens 1 meter)
  • Elkaar geen handen geven
  • Elkaar niet zoenen
  • Geregeld je handen wassen (en goed drogen met een papieren doek, geen gewone ‘veel-gebruik’ handdoek) of ontsmetten met handengel
    Gebruik papieren zakdoek bij hoesten
  • Vermijd waar mogelijk voorwerpen die door veel mensen ‘vastgepakt’ worden (vb klinken, trapleuningen…)
  • Een mondmasker kan jezelf en anderen beschermen, maar denk er wel aan om dit regelmatig te vervange
  • Geen glas, fles of bestek delen met iemand

Hou er rekening mee dat het gevaar voor besmetting klein is, maar altijd bestaat, ook als je deze hygiënemaatregelen goed opvolgt. Een eventuele besmetting kan bovendien een grote impact hebben op jouw gezondheid.

Laatste update: