Aerosoltherapie

Aerosoltherapie dient in de eerste plaats om het aanwezige slijm in de longen vloeibaar te maken, door het inademen van slijmverdunners of mucolytica. Zo kan het slijm vlotter naar buiten. Daarnaast dient aerosoltherapie ook om, indien nodig, antibiotica in de luchtwegen te verspreiden.

De meeste mensen met muco moeten meerdere keren per dag aerosollen, in infectieperiodes neemt het aantal aerosolbeurten vaak nog toe.

Er is maar een beperkt aantal toestellen geschikt voor een optimaal effect bij mucoviscidose. Er moet een aerosoltoestel worden gekozen dat geschikt is voor de geïnhaleerde middelen en waarbij rekening wordt gehouden met de grootte van de vernevelde deeltjes, de afzetting van de geneesmiddelen in de longen, de duur van een sessie, de praktische aspecten van het apparaat (onderhoud, gewicht, geluid, …), enz.

De toestellen moeten goed gereinigd en regelmatig ontsmet worden om extra infecties te voorkomen. Dit alles neemt veel tijd in beslag. Gelukkig kwamen er een aantal zogenaamde ‘droogpoederinhalatoren’, beter bekend onder de naam pufs, op de markt waarmee je een aantal medicijnen snel en eenvoudig kan inademen. Diit kan nog niet alle aerosolbeurten vervangen, maar levert toch al een flink wat tijdswinst op voor de mensen met muco.

Laatste update: