Kinesitherapie

Kinesitherapie speelt een essentiële rol in de behandeling van mucoviscidose.

Kinesitherapie is erop gericht:

  • het vrijmaken (drainage of slijm verwijderen) van de longen en de neus en sinussen (dit zijn de bovenste luchtwegen)
  • het optimaliseren van de aerosoltherapie (hoe en wanneer welke aerosol nemen, en wat is het meest geschikte toestel)
  • het bewaren van de beweeglijkheid van de borstkas
  • spier- en conditietraining
  • het optimaliseren van de levenskwaliteit voor de persoon in kwestie en diens omgeving.

Veel Belgische kinesitherapeuten zijn erkend als internationale experts en als drijvende kracht op vlak van kinesitherapie bij muco. Methodes die hier ontwikkeld werden, zoals de Autogene Drainage, worden wereldwijd toegepast.

De zogenaamde drainage of het longtoilet wordt doorgaans één of meerdere keren per dag toegepast – ook buiten de infectieperiodes – zelfstandig of begeleid door een gespecialiseerde ademhalingskinesist of de ouders. Er werden hiervoor actieve methodes ontwikkeld, zoals de ‘autogene drainage’ waarbij de mucopatiënt zijn of haar ademhaling zo leert controleren dat het kind of de volwassene met muco de slijmen zelf kan opbrengen en de longen zo goed mogelijk gebruikt kunnen worden. De ademhalingsoefeningen kunnen gebeuren met behulp van verschillende toestelletjes zoals een PEP of flutter.

Ook bij jonge kinderen kunnen er al aangepaste, actieve drainagetechnieken gebruikt worden. Tapotage of klopmassage is een methode die vroeger vaak toegepast werd, maar nu al tientallen jaren niet meer aangeraden wordt bij muco, omdat het lastig is voor de betrokkenen en er bovendien herhaaldelijk bewezen werd dat dit geen effect heeft op de gezondheid van de longen!

Het is belangrijk dat de kinesitherapie begeleid wordt door een gespecialiseerde ademhalingstherapeut. Mucocentra en de Mucovereniging kunnen helpen om een geschikte therapeut te vinden.

Laatste update: