Sport & Beweging

Onderzoek en jarenlange ervaring heeft klaar en duidelijk uitgewezen dat sporten en bewegen kan, mag én moet bij kinderen, jongeren en volwassenen met muco.

Lichamelijke activiteit is voor iedereen gezond, dat is algemeen bekend. Onderzoek wees uit dat regelmatig bewegen het risico op hartaandoeningen, hersenbloedingen, diabetes en bepaalde vormen van kanker vermindert.

Als je muco hebt, is sporten en bewegen nóg belangrijker. Het verhoogt het inspanningsvermogen, met minder risico op kortademigheid, versterkt het de ademhalingsspieren en maakt het de slijmen mobieler. Bewegen bevordert ook de weerstand, is goed tegen vermoeidheid, wakkert de eetlust aan, verbetert de slaapkwaliteit en helpt osteoporose voorkomen. Sporten zorgt ook letterlijk en figuurlijk voor ontspanning en geeft meer zelfvertrouwen. Actief bewegen is dus heel belangrijk als je muco hebt.

Hoewel de meeste sporten mogelijk blijven als je muco hebt, bestaan er toch uitzonderingen. Zo worden tropische zwembaden, bubbelbaden en jacuzzi’s afgeraden, omwille van het infectiegevaar. Voor je begint met sporten, wordt dus best bekeken met de mucospecialisten wat de mogelijkheden zijn.

Ter herinnering geven we graag nog mee dat de Mucovereniging over een Sportfonds voor kinderen en volwassenen beschikt waarvan je kan gebruiken maken voor aankopen van sportmateriaal of lidmaatschap van een sportclub.

Laatste update: