Longen, lever en darmen
Mucoviscidose heeft een impact op de longen, lever en darmen. Hieronder geven we meer uitleg over wat dit precies inhoudt.
Luchtwegen
Als de longen gezond zijn, bedekt een vloeibaar slijm de wanden van de luchtwegen en zorgt het mee voor de zuivering ervan. Bacteriën en kleine stofdeeltjes zetten zich neer op het slijm. Door de luchtstroom en de beweging van trilhaartjes in de luchtwegen wordt het vervuilde slijm naar de keel gebracht, waar het uitgespuwd of ingeslikt wordt.
Bij mucoviscidose is het slijm taai, waardoor het niet verwijderd wordt zoals het hoort. Dit taaie slijm blijft, samen met de bacteriën, kleven in de longen met een voortschrijdende verstopping van de luchtwegen tot gevolg. Bacteriën vinden dan een geschikte voedingsbodem om zich te vermenigvuldigen, waardoor infecties en ontstekingen ontstaan. Deze kunnen op lange termijn de longen onherstelbaar beschadigen.
Spijsvertering
In een goed werkend spijsverteringsstelsel produceert de pancreas (of alvleesklier) verteringssappen met enzymen die via kleine kanaaltjes terechtkomen in de dunne darm, waar ze het voedsel helpen verteren.
Bij 80% van de personen met mucoviscidose blokkeert het taaie slijm die kleine afvoerkanaaltjes. Daardoor geraken de spijsverteringssappen niet of onvoldoende in de dunne darm en wordt het voedsel niet goed verteerd. Het lichaam kan dus bepaalde voedingsstoffen en vitamines die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren, niet opnemen.
Sommige baby’s worden geboren met een darmverstopping (of meconeum ileus).
Lever
In de lever gebeurt eigenlijk hetzelfde als in de longen en in het spijsverteringsstelsel: in de lever en galkanaaltjes van mensen met muco kunnen zich verschillende soorten letsels vormen. Deze beschadigingen zijn is het gevolg van een verstopping van de galkanaaltjes door de taaie slijmen. Hierdoor kan levercirrose ontstaan. Dit betekent dat gezonde levercellen worden vernietigd en geleidelijk vervangen door littekenweefsel. De lever krimpt en wordt hobbelig. Hierdoor werkt de lever niet meer goed en ontstaat er portale hypertensie. Dit is een verhoogde bloeddruk in de poortader die van de darmen naar de lever loopt. Deze poortader is verantwoordelijk voor 70% van de bloedtoevoer naar de lever. In België lijden 6% van de mensen met muco aan cirrose met portale hypertensie.
Laatste update: