Leerkrachten, directie en andere schoolmedewerkers
Als leerkracht en directie wil je graag elk kind een warm onthaal bieden op je school. Als het om een kind of jongere met muco gaat, roept dit soms wat meer vragen op. Welke aanpassingen dienen te gebeuren? Kan een kind met muco deelnemen aan alle activiteiten? Zal dit een grote invloed hebben op het schoolgebeuren?
Een kind of jongere met muco kan gewoon naar school. Muco heeft immers geen invloed op de intellectuele capaciteiten. Dankzij een goede opleiding, krijgen kinderen en jongeren met muco later de kans om een interessante job op hun maat te vinden, een degelijk inkomen te verdienen en deel uit te maken van de maatschappij.

School en onderwijs spelen altijd een belangrijke rol in het vormgeven van een zinvolle toekomst, en dat is niet anders bij personen met muco. Ondanks dat veel mogelijk is, blijft muco een ernstige en complexe aandoening.
De dagelijkse behandeling is intensief, het verloop van de ziekte is onvoorspelbaar. Muco kan bij momenten dus ook op school een rol spelen.

We willen jullie helpen om correcte en toepasselijke informatie te vinden, zodat jullie zonder al te veel zoeken, een antwoord krijgen op jullie vragen. Ons volledige aanbod is gratis, dus aarzel niet om er gebruik van te maken. Voor meer informatie kan je terecht bij Ann op 02/663.39.02 of via ann@muco.be
Over muco praten in de klas is niet altijd even gemakkelijk. Daarom ontwikkelden we samen met Oetang een speels en interactief mucospel. Het is bedoeld voor kinderen tussen de 7 en 10 jaar oud en 11 en 13 jaar oud.


In het spel voor kinderen tussen 7 en 10, wil Ridder Sol haar koninkrijk beschermen tegen een groot gevaar. Maar dat kan ze niet alleen. Ze heeft de hulp nodig van de kinderen van de klas. Door opdrachten en raadsels op te lossen, leren ze niet alleen wat muco is en wat je er aan kan doen, maar redden ze ook het koninkrijk van Sol.

De jongeren tussen 11 en 13 mogen hun eigen muziekgroepje samenstellen, een busje kiezen en op tournee gaan. Ze ontdekken wat de verschillende bandleden allemaal meemaken door de verschillende opdrachten in het spel op te lossen en wie weet…winnen ze de gouden noot?! Eén van de bandleden heeft mucoviscidose. Wat dat betekent voor het leven ‘on the road’, ontdekken ze doorheen het spel.
De uitwerking van de verschillende opdrachten en hoe je ze kan uitvoeren, vind je uitgebreid beschreven in de digitale handleiding. Alle bijlagen worden overzichtelijk weergegeven en kunnen gemakkelijk gedownload of afgeprint worden.
Benieuwd? Neem dan zeker hier een kijkje! Maak je er gebruik van: laat ons dan weten wat je er van vond via educatie@muco.be. We zijn alvast benieuwd of jullie het even spannend vonden als wij.
Heb je toch graag een persoonlijke uitleg en een direct antwoord op je vragen, dan kan een medewerker van de Mucovereniging gratis op school of via een videogesprek uitleg geven aan directie, leerkrachten en andere schoolmedewerkers. We doen dit steeds met het akkoord van het kind/de jongere en de ouders. Afhankelijk van de voorkeur van de ouder(s) en/of het kind, geven we deze uitleg samen of zonder hen. Dit neemt maximum een uur in beslag. Bij het inplannen van een infomoment, houden we zoveel mogelijk rekening met de beschikbaarheid van de school.

Als blijkt dat de kinderen van de klas graag wat meer informatie hebben, kan ook daarvoor een medewerker van de Vereniging langskomen om de informatie te geven, steeds met het akkoord van de ouders en kind/jongere. In samenspraak met het kind/jongere wordt bekeken door wie en hoe de uitleg wordt gegeven. Zo proberen we een presentatie op maat van het kind/de jongere uit te werken.
Soms lukt het een kind of jongere met muco even niet om op de gewone manier les te volgen. Ziekenhuisopnames of regelmatige afwezigheden maken het moeilijk om de rode draad vast te houden. Er zijn verschillende initiatieven die kunnen helpen om tijdens een opname of afwezigheid toch bij te blijven met het schoolwerk:
- Tijdelijk Onderwijs aan Huis
- Bednet (Synchroon Internetonderwijs)
- School en ziek zijn vzw

Als een kind of jongere met muco opgenomen is in het ziekenhuis, wordt het onderwijs verzorgd door de ziekenhuisschool. Zij werken steeds nauw samen met de thuisschool. Hier kan je alle organisaties die je kunnen helpen, ontdekken.
De Mucovereniging krijgt geen subsidies en is voor haar werking volledig afhankelijk van de solidariteit van mensen. Omdat we informatie over muco voor scholen erg belangrijk vinden, houden we eraan om dit alles gratis aan te bieden. Mocht je onze werking willen steunen, kijk dan zeker eens op deze pagina op welke manieren dit allemaal kan. Je steun aan de strijd tegen muco is heel welkom!
Laatste update: