Kinderen, jongeren en ouders met muco

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en je (kind) verandert van klas, van school of start in het hoger onderwijs. 

Om je te helpen de directie, leerkrachten, andere onderwijsmedewerkers en/of klasgenoten te informeren, ontwikkelden we een reeks van ondersteunende materialen:  

  • Infofiche voor de ouders: hierin lichten we kort toe wat je als ouder kan vertellen aan de school 
  • Brochure voor de leerkracht kleuter en lagere school: hierin staat de belangrijkste informatie over muco en heel wat praktische tips voor de basisschool  
  • Brochure voor leerkracht secundair: deze bevat informatie over muco en heel wat praktische tips aangepast aan onderwijs in het secundair 
  • Infoluikje voor de adolescente klasgenoten: hierin staat kort opgesomd wat het betekent om een klasgenoot met muco te hebben
  • Powerpoint  lagere school: als je zelf aan de slag wil gaan, hebben wij een voorbeeldpresentatie voor je klaar. Wij voorzien de basisuitleg en illustraties, zodat jij de presentatie enkel hoeft aan te passen aan jouw verhaal door je eigen foto’s en je eigen voorbeelden toe te voegen.  Vraag deze powerpoint gerust op bij Ann via ann@muco.be.
  • Infofiche hoger onderwijs: hierin helpen we je de weg te vinden naar alle diensten waar je beroep op kan doen als je verder studeert. Daarvoor is het belangrijk dat  je de nodige instanties informeert over je aandoening. Hoe je dat best aanpakt, lees je hier. 

Een medewerker van de Mucovereniging kan gratis op school of via een videogesprek uitleg geven aan directie, leerkrachten en andere schoolmedewerkers. We doen dit steeds met het akkoord van het kind/de jongere en de ouders. We kunnen deze uitleg met of zonder de ouder(s) en/of het kind geven.  We bekijken samen wat kan en waar jullie zich het beste bij voelen.  

Wil je graag je klasgenoten informeren, maar doe je dat liever niet zelf? Ook dan kan een medewerker van de Vereniging langskomen om de informatie te geven. Je beslist zelf hoe dat gebeurt. We kunnen dit samen doen (of niet) en je kan bepalen wat er verteld wordt. Zo wordt het een presentatie helemaal op jouw maat. 

Sinds kort hebben we ook lessenpakketten beschikbaar voor de leerkracht. Het is bedoeld voor kinderen tussen 5 en 6 jaar oud, 7 en 10 jaar oud en 11 en 13 jaar oudAan de hand van een klasspel, kan de leerkracht de kinderen van de klas op een speelse en interactieve manier laten kennis maken met muco. Benieuwd? Neem dan zeker hier een kijkje! Alle materiaal is gratis en kan via de website gedownload of afgeprint worden.  

Voor meer informatie kan je terecht bij Ann op 02/663.39.02 of viaann@muco.be. 

Laatste update: