Facebook Live

Tijdens de corona-pandemie gingen we op zoek naar nieuwe manieren om informatie snel en goed aan mensen met muco en hun gezinnen aan te bieden.

Zo ontdekten we de Facebook Live-sessies. Dit bood ons de mogelijkheid om zowel algemene informatie te geven als live vragen van deelnemers te beantwoorden.

We besloten dit initiatief verder te zetten en we bieden deze live sessies vanaf nu dan ook op regelmatige basis aan. Thema’s zoals voeding, die in ons tijdschrift Asem behandeld worden, komen uitgebreider aan bod. Actuele thema’s zullen zeker ook de nodige aandacht krijgen.

We beseffen dat het niet voor iedereen mogelijk is om deze sessies live te bekijken of dat het handig kan zijn om bepaalde filmpjes nog eens te herbekijken. Vandaar dat we al onze uitzendingen hier bundelen en je ze steeds kan terug kijken.

Heb je suggesties voor mogelijke onderwerpen of een vraag bij één van de vorige sessies. Aarzel niet en laat ze ons weten via 02/675.57.69 of info@muco.be

Veel kijkplezier!

CF in the Roaring Twenties – the story goes on:

In november 2023, ter gelegenheid van de Europese mucoweek, organiseerde het mucoteam van UZ Leuven een nieuwe editie van het online symposium “CF in the Roaring Twenties. Volgende lezingen stonden op het programma:

  • CFTR-modulatoren, een update (Prof. Marijke Proesmans)
  • Voeding en beweging: zet Kaftrio alles op z’n kop? (Myriam Vreys, Sara Van Meerbeeck en Floor Wynants
  • Een zoektocht naar een nieuwe balans: modulatoren en welbevinden (Janne Houben en Femke Hoebrechts)

Je kan het symposium hier (her)bekijken

CF in the Roaring Twenties

In november 2021 organiseerde het Mucoteam van UZ Leuven het online symposium “CF in the Roaring Twenties”, waarbij de nieuwste ontwikkelingen in de behandeling van mucoviscidose werden toegelicht. Volgende lezingen stonden op het programma:

  • Neonatale screening en muco (Prof. Marijke Proesmans)
  • Een nieuwe tijdperk met CFTR-modulatoren (Prof. François Vermeulen)
  • (kop)zorgen voor muco (Prof. Lieven Dupont)

Je kan het symposium hier (her)bekijken.

Facebook Live-sessie longtransplantaties

Hieronder kan je integraal de Facebook Live-sessie van 25 oktober 2021 bekijken met dr. Lieven Dupont (UZ Leuven) omtrent longtransplantaties.

In de septembereditie van Asem wijdden we het dossier al aan dit boeiende onderwerp. Je kan dit hier nalezen.

Longtransplantaties kunnen de kansen en de levenskwaliteit van mensen met muco verbeteren wanneer een doorgedreven behandeling met intraveneuze antibiotica, kinesitherapie en aerosollen niet meer volstaat en de longen te sterk aangetast zijn. Sinds de eerste geslaagde longtransplantatie in 1968 is er een lange weg afgelegd en kan deze operatie vandaag beschouwd worden als de start van een tweede leven. Maar toch zijn mensen met muco na een transplantatie niet ‘genezen’. Ook na deze levensnoodzakelijke ingreep blijft de dagelijkse therapie intensief. Longtransplantaties bieden nieuwe mogelijkheden, maar ze kunnen ook bijkomende vragen en problemen met zich meebrengen.


  

Facebook Live-sessie CFTR modulatoren en nieuwe therapieën

Hieronder kan je de Facebook Live-sessie van maandag 29 maart 2021 herbekijken met dokter François Vermeulen van het UZ Leuven, met als thema “CFTR modulatoren en nieuwe therapieën”.

Facebook Live-sessie muco en voeding

Facebook Live-sessie van 10 maart 2021 over muco en voeding. Dimitri Declercq, diëtist in het UZ Gent, geeft een antwoord op vragen als: wat en hoe eet je het best als je muco hebt? Wat mag je eten als je diabetes krijgt? En waarom is je BMI zo belangrijk?

Laatste update: