Vliegtuigreizen

Je mag maar een beperkt aantal (meestal 20) kilo bagage meenemen met het vliegtuig. Interessant om weten is dat sommige luchtvaartmaatschappijen meer gewicht toestaan voor medisch materiaal. Meer info hierover verkrijg je bij de luchtvaartmaatschappij of via de reisagent. Is al die bagage sleuren een beetje te lastig? Tussen 7 en 22 u zijn er op Brussels Airport kruiers beschikbaar die je bagage voor een paar euro’s van de auto naar de incheckbalie of van de bagagehal naar de auto brengen. Vraag dit minstens 48 uur op voorhand aan via porter@airportcaddy.be.

Het is aan te raden om de medicatie, je aerosol en ander materiaal dat je nodig hebt voor je dagelijkse therapie (en een verse onderbroek) in je handbagage te steken. Het gebeurt immers regelmatig dat je gewone bagage tijdelijk misplaatst wordt en pas een paar dagen na jou toekomt op je bestemming!

Hou er ook rekening mee dat je gewone bagage in een ruimte gestouwd wordt waar het kan vriezen. Ga na of jouw medicatie daartegen kan en dat bijvoorbeeld glazen capsules niet kunnen breken. Hou die medicatie dan bij je in je handbagage.

Denk eraan dat er bijzondere veiligheidsregels gelden voor de handbagage. Je mag maar beperkte hoeveelheden vloeistoffen meepakken in je handbagage. Elke vloeistof moet in een verpakking zitten die maximum 100 ml kan bevatten (dus de flesjes of tubes mogen niet groter zijn, een spa-flesje van een halve liter waar bijvoorbeeld minder dan 100 ml in zit, mag je toch niet meenemen). Alle tubes, flesjes enz. moeten in een gesloten, doorschijnend plastic zakje zitten, dat je aan de controlepost moet bovenhalen. Het gaat niet alleen om echte vloeistoffen, zoals dranken, maar ook zalfjes, lotions, olie, parfum, spuitbussen (bijvoorbeeld deodorant of scheerschuim), gel, zeep, tandpasta, make-up,… vallen onder die regel. Een uitzondering wordt gemaakt voor medicijnen en voedingsstoffen die noodzakelijk zijn tijdens de reis (inclusief babyvoeding). Die mogen dus wel worden meegenomen in handbagage.

Er kan wel gevraagd worden om de noodzaak ervan te bewijzen. Dit betekent concreet dat je voor medicijnen een doktersattest meeneemt waarop de diagnose ‘muco’ en de naam van elk medicijn aangegeven staat. Voor de VS heb je een gedetailleerd attest nodig. Je kan dit aanvragen bij ons of je mucocentrum.

Bovenstaande regels gelden alleen voor de handbagage, er staat geen beperking op vloeistoffen en medicatie in je gewone bagage. Alle grote elektrische apparaten, zoals aerosols en computers, moeten bij de controle vaak uit de handbagage genomen worden en los (uit de zak, in een apart bakje) op de band gelegd worden.

Vliegen doet soms heel vervelende dingen met je oren. Even slikken of op iets kauwen en het leed is meestal snel verholpen. Baby’s en peuters zullen deze slikreflex niet automatisch toepassen. Geef hen daarom een drankje of flesje bij het opstijgen en dalen (of als je oren je zelf aangeven dat er een drukprobleem is).

Als je normaal gezien geen zuurstoftoediening nodig hebt, zal je dat in het vliegtuig waarschijnlijk ook niet nodig hebben. Raadplaag je arts hierover ruim voor je vertrekt. Als je toch extra zuurstof nodig hebt tijdens je vlucht, moet je zo snel mogelijk je reisagent raadplegen. De regels en voorzieningen hangen immers af van de luchtvaartmaatschappij en de bestemming! Als je de aanwezigheid van zuurstof gevraagd hebt en deze is niet beschikbaar in het vliegtuig, kan het zijn dat je niet mag opstijgen. Je uitleg dat je die zuurstof alleen aanvroeg uit voorzorg en eigenlijk niet nodig hebt, helpt dan niet. Informeer je dus tijdig over wat wel en niet kan en moet.

Wie wil kan vragen om speciale assistentie op de luchthaven. The Brussels Airport Company is verantwoordelijk voor deze assistentie bij vertrek vanuit Zaventem, maar de aanvraag moet steeds (minimaal 48 uur op voorhand) via de luchtvaartmaatschappij of reisagent gebeuren. Meer informatie hierover vind je via deze website.

Als je nood hebt aan bijzondere voorzieningen, kan je die ook altijd proberen te verkrijgen via je reisbureau. Zij kennen de reiswereld immers en… je betaalt hen om je de best mogelijke service te leveren. Maar aarzel niet om elders te informeren als een reisagent zegt dat bepaalde zaken niet mogelijk zijn.

Laatste update: