Ook in 2020 gaan we volop voor de terugbetaling van medicijnen

Uiteraard zetten we onze inspanningen voort om de terugbetaling van Symkevi en Orkambi te realiseren. Twee weken geleden gingen we hiervoor langs bij het RIZIV. Ook al zijn heel wat elementen van de onderhandelingen geheim en waren er dus vragen waar we geen antwoord op kregen, was het een zinvol en nuttig gesprek. Wij onthouden dat we de dossiers niet mogen opgeven. Deze week krijgen we de kans om ons verhaal op het Bureau van de CTG te brengen. We zullen opnieuw aantonen hoe belangrijk Symkevi en Orkambi kunnen zijn voor mensen met muco.

Eind januari of begin februari verwachten we een eerste uitspraak over Symkevi. (Opgelet: dit betekent niet dat er dan al een definitieve beslissing over de terugbetaling zal genomen worden!). Orkambi komt pas later aan de beurt. Dat dossier werd midden december opnieuw door Vertex ingediend waardoor de terugbetalingsprocedure niet volledig gelijk kon lopen met deze van Symkevi.

Over het veelbelovende Trikafta kunnen we op dit nog moment nog niet veel zeggen. Pas wanneer het Europees Geneesmiddelen Agentschap groen licht geeft voor Trikafta, kunnen de procedures in alle Europese landen starten. De verwachting is dat dit niet meer dit jaar zal gebeuren.

Met onze campagne ‘Onbetaalbaar Onaanvaardbaar’ blijven we dus ook in 2020 actief. Meer informatie over deze campagne kan je hier vinden.