Move for Air Challenge: Virtuele Ronde van België in strijd tegen muco

Het coronavirus blijft de wereld in zijn greep houden. Tal van evenementen kunnen daardoor nog steeds niet doorgaan. Ook acties ten voordele van de strijd tegen mucoviscidose delen in de klappen. Met de Move for Air Challenge 2020 geven we mensen de mogelijkheid om coronaproof de strijd tegen muco te steunen.

Deelnemers aan de Move for Air Challenge 2020 kunnen tussen 28 september en 30 november een parcours afleggen dat hen in ruim 400 kilometer en 9 etappes virtueel langs enkele plekken in ons land brengt die een rol spelen in de behandeling en de strijd tegen muco. Via het raceplatform stellen we deze plekken ook graag van naderbij voor.

Inschrijven kan je niet enkel individueel maar ook per gezin. We hopen hiermee dat ook de allerkleinsten enthousiast zullen meedoen. Move for Air Challenge 2020 draait namelijk niet enkel om kilometers malen maar ook om het plezier en de weldaad voor lichaam en geest van (samen) te bewegen.

Enkele ambassadeurs die (een link met) muco hebben,  nemen alvast de kop en geven enthousiast het goede voorbeeld.

Deelnemen aan de race doe je dus door in je eigen omgeving te sporten en je afgelegde kilometers te linken aan het raceplatform, dit kan bijvoorbeeld via een tracker app naar keuze. Dit betekent echter niet dat alles virtueel zal verlopen. Je zal aangemoedigd worden en bij de finish wacht je – uiteraard – een medaille. Bovendien kan je alle etappes, indien gewenst, ook echt ontdekken via uitgestippelde fietsknooppuntroutes. Deelnemers kunnen tijdens hun challenge via een actiewebsite sponsoring inzamelen en zo de strijd tegen muco te steunen. Er bestaat echter ook een mogelijkheid om zonder sponsoring deel te nemen.

Wie deelneemt aan de Move for Air Challenge 2020 maakt bovendien kans op een leuke prijs. Zo wordt na afloop uit de deelnemers die de challenge tot een succesvol einde hebben gebracht een individuele of groepsdeelnemer uitgeloot die een mooie attentie in ontvangst mag nemen. Ook voor diegene(n) die het meeste sponsoring wist(en) in te zamelen, hebben we iets moois in petto.

De deelnameprijs voor individuen bedraagt 50 euro zonder sponsoring of 25 euro met sponsoring. Voor gezinnen tot 4 personen bedraagt de deelname 75 euro (formule met sponsoring) of 150 euro (zonder sponsoring). Extra gezinsleden kunnen deelnemen voor 20 euro (met sponsoring) of 40 euro (zonder sponsoring). Deelnemers die kiezen voor een formule met sponsoring, engageren zich ertoe om als individu of als gezin voor minstens 100 euro in te zamelen.

De opbrengst van de Move for Air Challenge 2020 gaat naar de Sportfondsen en het wetenschappelijk onderzoek. Dat zijn projecten waar de Mucovereniging voor de financiering in normale omstandigheden kan rekenen op haar trouwe actievoerders, maar waar dit nu helaas niet mogelijk is.

Voor mensen met mucoviscidose blijft de impact van het coronavirus als risicogroep gigantisch. Zij moeten in normale omstandigheden al heel gedisciplineerd leven om hun dagelijkse behandeling te volgen en waakzaam zijn met contacten met andere mensen en hygiëne. Het feit dat iedereen potentieel een “onzichtbare” drager van het coronavirus is, maakt dat patiënten en hun familieleden nu extra voorzichtig moeten zijn. De Mucovereniging tracht hen via verschillende acties, zoals de aankoop mondmaskers, de organisatie van infosessies of psychologische ondersteuning extra bij te staan in deze moeilijke periode.

Mucoviscidose is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in België. 1.319 mensen in België strijden iedere dag tegen de symptomen van taaislijmziekte. De meest voorkomende problemen zijn steeds terugkerende luchtweginfecties, longontstekingen, slijm dat moeilijk opgehoest wordt, buikpijn en andere spijsverteringsproblemen. Mensen met muco besteden tot 4 uur per dag aan hun behandeling, niet om te genezen, maar om symptomen te verlichten en waar mogelijk te voorkomen.

De Mucovereniging zet zich samen met de families, mucocentra en zorgverstrekkers in voor een beter, langer en gelukkiger leven voor kinderen, jongeren en volwassenen met mucoviscidose. Dat gebeurt onder andere door ondersteuning te bieden op sociaal, financieel en praktisch vlak. De Mucovereniging doet ook aan belangenbehartiging en financiert wetenschappelijk onderzoek.

 

Voor meer informatie kan u contact opnemen met Kris Van Kerkhoven via kris@muco.be of  +32 456 11 07 65.