Brochures

De Mucovereniging biedt een hele reeks brochures en infofiches aan over tal van aspecten die met muco te maken hebben. Hier kan je terugvinden wat er allemaal beschikbaar is en meteen het nodige downloaden. Wil je graag meer weten, wil je een exemplaar op papier of vind je niet meteen wat je zoekt? Geef ons dan zeker een seintje via educatie@muco.be of 02/675 57 69. We helpen je met veel plezier verder.

 • Als je verneemt dat je kind mucoviscose heeft – Voor ouders die pas vernomen hebben dat hun kind muco heeft. In deze brochure trachten we een antwoord te geven op de eerste vragen van ouders na de diagnose.
 • Het kindje van je vrienden of familie heeft mucoviscidose, wat nu? – Deze infofiche kan je helpen om je familie en vrienden te informeren over muco, de aandoening die net bij je kind werd vastgesteld.
 • De diagnose van mucoviscidose als jongere of volwassene – Als je de diagnose van muco als jongere of als volwassene krijgt, kan je hier lezen wat dit voor jou kan betekenen.
 • Mucoviscidose bij je vriend, vriendin of familielid heeft muco, wat nu? – Deze infofiche kan je helpen om, als je net de diagnose van muco kreeg, je naaste omgeving te informeren over je aandoening
 • Schaartjes in je buik – Brochure over de inname van Creon®. Dit boekje vertelt kinderen (en ouders) wat er fout loopt in de buik van kinderen met muco en waarom ze pancreasenzymen moeten nemen.
 • Goed begonnen, is half gewonnen – Voedingstips voor baby’s en peuters (0 t.e.m. 2 jaar). Dit boekje helpt ouders op weg naar oplossingen voor vragen over aangepaste voeding bij de allerkleinsten en geeft hen heel wat praktische voedingstips.
 • Wat zullen we eten zeven dagen lang – Voedingstips voor kinderen en jongeren (2 jaar t.e.m. 18 jaar). Dit boekje geeft info over een energierijke voeding bij kinderen en jongeren, met de nodige aandacht voor het gebruik van pancreasenzymen, tips om creatief aan de slag te gaan met recepten, kinderen met plezier te laten eten en hun eetlust te stimuleren.
 • Hygiënefiches – Advies en richtlijnen over hygiëne thuis en op school
 • Vakantie- en zomertips (+ reischecklist) – Tips en advies om vakanties goed voor te bereiden. De tips in deze brochure helpen bij het goed voorbereiden van een vakantie en geeft antwoord op heel wat vragen over o.a. wat de Mucovereniging kan doen, de terugbetaling van behandelingskosten op reis, reisverzekeringen, vliegtuigreizen, pretparken, enzovoort. Een handige reischecklist zorgt er bovendien voor dat er niets vergeten wordt in de bagage.
 • Diabetes en mucoviscidose – Het doel van dit mapje is om mensen met muco bij te staan in hun diabetesbehandeling. De verschillende fiches, waarbij aandacht aan de verschillende aspecten van diabetes wordt gegeven, kunnen als leidraad dienen tijdens en na de consultaties in je mucocentrum.
 • Kinderwens bij muco – Voor koppels met een kinderwens. Deze brochure wil op een open manier informatie bieden over vruchtbaarheid bij muco, onderzoek naar dragerschap, het wel of niet krijgen van kinderen, ouderschap.
 • De Mucovereniging aan je zijdeVoor gezinnen en volwassenen met muco. Dit infoluikje licht toe waarvoor je bij de Mucovereniging precies terecht kan.
 • Hospitalisatieverzekeringen – Voor ouders van een kind met muco én voor volwassenen met muco

Kinderopvang, school en jeugdbewegingen & muco

 • Een warm onthaal in de kinderopvang of bij een onthaalmoeder – Een brochure voor onthaalouders en kinderverzorgsters
  Informatie over muco, de behandeling en enkele belangrijke aandachtspunten voor de opvang van een baby of peuter met muco.
 • Mucoviscidose op school – Voor leerkrachten van tieners
  Naast de nodige informatie over ziekte, de behandeling en de impact hiervan op het dagelijks leven van een jongere, biedt deze brochure heel wat handvaten aan leerkrachten die een jongere met muco in hun klas hebben.
 • Mucovscoedose, miekeviezedose? Muco-watte? – Accordeonfolder voor tieners. Een folder voor jongeren die in klas, jeugdbeweging of sportvereniging zitten met een tiener met muco, of die iemand met muco bij hen in de buurt kennen die op een leuke manier een antwoord geeft op de vraag: ‘Wat is dat nu eigenlijk, ‘muco’?’ en vele andere vragen.
 • Naar school als je kind muco heeft – Infofiche voor de ouders. Dit drieluik geeft je als ouder de nodige tips over wat je met leerkrachten en directie kan bespreken als je kind met muco naar school gaat.
 • Verder studeren als je muco hebt – Het einde van het secundair nadert en je wilt graag verder studeren. Maar hoe begin je daaraan? Wordt het hogeschool of unief? Ga je op kot of niet? Welke opleiding wordt waar gegeven? Bestaan er ondersteuningsmaatregelen? Hier kan je alvast een aantal tips vinden!
 • Mucoviscidose… een speling van de natuur – Spelregels voor jeugdleiders
  De brochure geeft enerzijds de nodige informatie over de ziekte en de behandeling en zoomt anderzijds in op enkele ‘spelregels’ voor jeugdleiders die een kind of jongeren met muco in hun groep hebben.
 • Wat moet er in mijn rugzak – Checklist voor wie op kamp gaat. Een handige lijst voor kinderen en jongeren die op kamp gaan zodat ze zeker niets vergeten in hun rugzak.

(Voorlees)verhalen over muco

 • De kleine koning die men hoorde hoesten – Voorleesverhaal voor kinderen vanaf 3 jaar. De Kleine Koning is geboren met een vervelende ziekte die hem vaak doet hoesten. Ondanks zijn ziekte trekt de koning erop uit om het water en de vissen terug in de rivier te brengen en zo zijn koninkrijk Taploe te redden. Een mooi verhaal over muco, zonder de ziekte expliciet bij naam te noemen.
 • Slijmbal, superman en soepjurk – Spannend leesboek voor kinderen vanaf 10 jaar. Zal Mattis, ondanks het feit dat hij ziek is, er in slagen om samen met zijn vrienden de dief te ontmaskeren? Een spannend en vrolijk detectiveverhaal, geschreven door Kolet Janssen, waarin ook heel wat informatie over de ziekte vervat zit.
 • Robin – Stripverhaal voor jongeren vanaf 11 jaar. Het leven van een tiener, het is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als je dan ook nog eens van school moet veranderen. En dat is lang niet de enige hindernis die Robin moet overwinnen… Dit stripverhaal laat jongeren op een leuke manier kennis met de vele facetten van muco.

Anderen & muco

 • Mucoviscidose – Folder voor het grote publiek. Dit foldertje bundelt beknopt de belangrijkste feiten over muco. Ideaal om mee te geven op acties of activiteiten ten voordele van de Mucovereniging.

Laatste update: