Tania

Op 29 mei vindt de 20KM door Brussel plaats. Wij stellen elke week graag een deelnemer voor die voor Muco Run For Air aan de start zal staan. Vandaag is Tania (51) uit Gent aan het woord.

“Van nature ben ik absoluut niet sportief. En mocht ik twee gezonde kinderen hebben zat ik wellicht nog steeds in de zetel met een zak chips en goed glas wijn. Maar het lot besliste anders.

Ik ben trotse mama van 2 kinderen, Ophelia van 23 en Florian, 21. Ophelia heeft muco en heeft in haar jonge leven al een heel zwaar parcours afgelegd. Zo onderging ze op haar 16 een dubbele long- en levertransplantatie. Ook de periode nadien bleef heel zwaar maar wel minder heftig dan voor de transplantaties. Op vandaag is de gezondheid van Ophelia nog steeds fragiel maar ik denk dat we toch dankbaar mogen zijn waar ze nu staat.

Corona heeft er wel voor gezorgd dat er voor haar heel wat is weggevallen en ze noodgedwongen veel thuis zit. Ze is niet sportief, daarin lijkt ze op mij (lacht) en ze sport ook niet graag. Toch gaat ze, onder begeleiding van een heel fijne personal coach, 3 keer per week de deur uit voor een wandeling en spierversterkende oefeningen. Ze geeft dus niet op en daar ben ik heel blij om.

Mijn zoon heeft dan wel weer heel veel sportkriebels. Florian roeit intensief en op heel hoog niveau. Hij ging in 2019 zelfs naar het WK in Tokio waar hij de zesde plaats kon behalen.

Ikzelf ben nooit veel bezig geweest met mijn gezondheid en sport. Met de zware ziekte van Ophelia ben ik me wel stilaan bewust geworden van wat een wonderlijke machine je lijf is. Hoe al die radartjes in elkaar zitten en wat de impact is als er iets mankeert. Dus toen ik 38 was heb ik mezelf voor Moederdag een paar loopschoenen cadeau gedaan en ben ik gestart met start to run. Ophelia had op dat moment al een hele weg afgelegd. Ik ben altijd gezond geweest en besefte toen heel erg dat ik ervoor moest zorgen dat dat zo bleef. Je moet echt zorg dragen voor je lichaam, je mag het niet als vanzelfsprekend beschouwen.

De 5 kilometer werden er steeds meer en momenteel loop ik meer dan ooit tevoren. In al die jaren dat ik loop heb ik nooit behoefte gehad aan een wedstrijdelement. Ik ben niet zo competitief, toch niet in sport, op mijn werk dan weer wel. Nu heb ik mezelf wel een doel gesteld, iets zot: een marathon lopen. En ik heb het geluk om via mijn loopclub aan een ticket te geraken voor de marathon van New York in november.

Momenteel train ik dus volgens een rigoureus schema, ik sla geen beurt over. Ik loop nu ongeveer een drietal keer per week met op zaterdag afstanden rond de 20 kilometer. Met het oog op die marathon wil ik een aantal wedstrijden in de benen hebben, vandaar ook mijn deelname aan de Run for Air.

Gemiddeld loop ik nu 45 kilometer per week en ik denk dat dat een blijver zal zijn, ook na de marathon in november. Ik voel me een pak fitter dan vroeger en het schijnt dat ik ook minder zaag als ik veel loop (lacht).

Het klopt zeker dat lopen heel goed voor de geest is. Tijdens het lopen ben ik helemaal in het moment, mijn hoofd is compleet leeg. Het heeft zelfs iets weg van meditatie. Ik ben bezig met mijn schema en hartslag en voor de rest niets. Ik loop ook altijd alleen en heb geen muziek in de oren nodig. Enkel wanneer ik volgens mijn schema heel traag moet lopen zoek ik het gezelschap op van een podcast. ‘3boeken’ van Wim Oosterlinck is op dat vlak een aanrader. Omdat ik zo bezig ben met het lopen zelf vind ik het ook niet erg om steeds hetzelfde parcours af te leggen. Meestal loop ik langs hetzelfde traject, de gekende Watersportbaan, Bourgoyen en Blaarmeersen in Gent. Niet in het minst geliefd bij lopers vanwege de zachte ondergrond. Op mijn leeftijd moet ik ook aan mijn knieën denken hé.

Na het lopen zijn kopzorgen of frustraties niet weg maar ik kan er dan wel beter mee omgaan. In tegenstelling tot vroeger kies ik er nu voor om bij momenten van veel stress of weinig tijd heel bewust wél mijn loopschoenen aan te trekken.

Het is de bedoeling dat Ophelia voor mij supportert op 29 mei tijdens de 20KM door Brussel. In november zouden we graag met gans het gezin naar New York trekken. Daar kijk ik alvast heel erg naar uit.”

We wensen Tania heel veel succes met haar voorbereidingen voor de marathon en zijn blij dat ze intussen ook deelneemt aan Run For Air. We duimen dat alles vlot mag verlopen en dat ze samen met haar dierbaarste supporters een fantastische ervaring rijker mag zijn in november.

Voel je het kriebelen om zelf een sportieve uitdaging aan te gaan? Schrijf je dan hier in voor Run For Air tijdens de 20KM door Brussel met of zonder sponsorformule en verleg net zoals Tania grenzen voor jezelf én in de strijd tegen muco.