“In het leven is niets gemakkelijk, maar alles is mogelijk”

Mijn naam is Satine, ik ben 17 jaar oud en ik heb besloten om de 20km van Brussel te doen. Ik heb mucoviscidose en dit is bijgevolg een grote uitdaging voor mij.  Bovendien kan ik zo voor de Mucovereniging geld inzamelen.  Het is ook best gaaf om mensen te kunnen laten zien dat ik, ook al heb ik muco, 20 km kan hardlopen!  Ik ga het tenminste proberen (lacht).  Ik heb een vrij zware mutatie, maar ondanks alles gaat het best goed.  Ik gebruik geen Kaftrio, omdat ik last heb van zeer, zeer ernstige bijwerkingen.  Ik voelde me onwel, mijn bloeddruk daalde, ik verloor 5 kg en daarom ben ik gestopt met Kaftrio…  Maar op dit moment hebben de artsen een kwart van de dosis voorgeschreven om te proberen of mijn lichaam het beter aankan…

Satine doet ook aan synchroonzwemmen

Ik ben Christine, de moeder van Satine, ik ben net 60 geworden en ben 11 jaar geleden begonnen met hardlopen om deel te nemen aan de 20 km. Sinds de geboorte van Satine kreeg ik de folders van de vereniging, ik zag dat ze sponsors zochten. Aangezien ik niet echt sportief was, dacht ik dat ik de 20 km nooit zou halen (lacht). En op een dag besloot ik het te doen. De 20km had net op zondag plaatsgevonden, en op maandag klikte er iets, en ik zei tegen mezelf: ik moet het proberen, ik heb nog een jaar om het te doen. Het jaar daarop stond ik aan de start. En sindsdien heeft het hardloopvirus me nooit meer losgelaten. Ik loop nu al 11 jaar. Ik heb de 20 km met de Mucovereniging 6 of 7 keer gelopen, telkens met vrienden, een klein groepje. Ik heb zelfs verschillende marathons gelopen, altijd met het t-shirt van de Mucovereniging. Mijn project voor dit jaar is deelname aan de halve Marathon des Sables in Marokko volgend jaar oktober. Met het logo van de Mucovereniging op mijn tas en een boodschap aan alle kinderen en volwassenen met muco: in het leven is niets gemakkelijk, maar alles is mogelijk.

Ik ben Arthur, de oudere broer van Satine.  Ik ben 20 jaar oud en ik sport al van jongs af aan.  Ik begon met hockey, daarna liep ik de Ukkel 10km, en daar genoot ik echt van.  Dus twee jaar later deed ik mee aan de 20km.  Dit jaar wordt het mijn derde deelname. Een goede voorbereiding voor de triatlon die ik begin juli ga doen.  Ik heb altijd gelopen voor de Mucovereniging en voor mijn zus.  Ik denk dat ik dit elk jaar weer ga doen, altijd voor de Mucovereniging, want de sfeer is heel goed.  En Christine vult aan: “Vanaf de ochtend zijn we in de stemming, we komen onze t-shirts en startnummers ophalen.  Je ziet de deelnemers van voorgaande jaren, dat is erg leuk.  Naarmate de wedstrijd vordert, ontmoeten we lopers die hetzelfde t-shirt dragen als wij, en dat geeft ons een boost.  Bij kilometer 19 zijn het publiek en de supporters er om ons aan te moedigen. Je moet weten dat de laatste twee kilometer heel erg zwaar zijn…   We zijn heel blij met het applaus!

De familie van Satine is dus erg sportief! Satine legt uit: ” Normaal loop ik niet omdat ik het niet leuk vind (lacht), ook al heb ik de 10 km van Ukkel al gedaan. Maar ik heb 7 of 8 jaar hockey gespeeld en ik doe al 7 jaar aan synchroonzwemmen.  De voorbereiding op de 20km verloopt niet zoals gepland voor Satine: “Ik train niet veel. Van december tot februari heb ik grote problemen met de Kaftri ogehad, en in die periode kon ik niet lopen.  Het kleinste virus nam enorme proporties aan, ik moest veel antibiotica nemen, ik lag ook in het ziekenhuis…  En omdat ik in het laatste jaar van de humaniora zit, heb ik veel taken, en is het ingewikkeld voor mij om alles te regelen.  Ik ben vaak ‘lui’ wat lopen betreft, maar ik moet mezelf motiveren… (lacht) want de wedstrijd is nog een maand verwijderd!

Sporttraining tijdens de covid