Hans Van Nuffel

Na zijn debuutfilm Adem schakelde Hans Van Nuffel noodgedwongen een paar versnellingen lager. Dankzij Kaftrio staat hij nu weer met volle goesting op de filmset.

Was Adem een persoonlijk relaas?

Toen Adem in 2010 uitkwam, was het de eerste film wereldwijd die over muco ging. Dat maakte de film uniek, maar voor mij is de persoonlijke insteek nog belangrijker. De beste films zijn gebaseerd op persoonlijke verhalen.

Op welke manier is Adem persoonlijk?

Oorspronkelijk had ik maar één hoofdpersonage in gedachten, maar ik wilde de tweestrijd die elke mucopatiënt voert zo goed mogelijk weergeven. Daarom heb ik voor twee hoofdpersonages gekozen die elk één kant van de medaille weerspiegelen. Door die interne strijd op een actieve manier te tonen, krijgt de film een zekere gelaagdheid.

Ik vond het ook belangrijk om de film luchtig te houden. De kijker zal een soort sarcasme of zelfspot opmerken die eigen is het aan het verdedigingsmechanisme van mensen die ziek zijn. Dat heb ik zelf ook.

Vond je de film niet te confronterend?

Het maken van de film zelf vond ik niet confronterend. Mijn belangrijkste zorg was op dat moment dat de scènes moesten kloppen. Het was vooral achteraf, tijdens de promo’s, dat de interviews en de confronterende vragen me zwaar vielen. Ik was ook nog jong en helemaal niet voorbereid op wat me te wachten stond.

 

Zou je de film nu anders maken?

Ik zou de fundamenten van de film behouden, maar ik zou een aantal accenten verleggen. De behandelingen van muco en de maatschappij zelf zijn in die 10 jaar sterk geëvolueerd. Daar zou ik bijvoorbeeld rekening mee houden. Ik denk er sinds kort ook aan om een vervolg van Adem te maken. Hoe gaat het met het hoofdpersonage na de longtransplantatie?

Hoe beïnvloedt muco je passie?

De laatste jaren had ik het moeilijker, zeker tijdens de coronaperiode. Mijn muco woog zwaar door, waardoor het te vermoeiend was om actief op de set te staan. Ik focuste me daarom meer op het schrijven achter de schermen en werkte bijvoorbeeld mee aan verschillende scenario’s.

 

Maakt Kaftrio een verschil?

Mijn wereld is compleet veranderd. Ik heb tot bijna 20% meer longcapaciteit en dat laat me toe om weer voluit voor mijn passie te gaan. Muco hindert me niet meer in mijn dagelijks leven. Ik ben weer met allerlei projecten bezig. Niet alleen op professioneel vlak, maar ook privé heeft dat een grote impact. Ik durf nu ook denken aan pensioensparen en kan een schuld-saldoverzekering starten.

Je bent op dit moment met een nieuwe tv-serie bezig?

We beginnen binnenkort met de opnames van een nieuwe serie. Het gaat om een Belgisch-Nederlandse coproductie die ik bedacht en geschreven heb. Over de exacte inhoud mag ik nog niet veel verklappen, maar ik kan wel zeggen dat het om een misdaadreeks gaat.

 

En je bent ook een nieuwe film aan het maken?

Inderdaad. Ik schrijf momenteel het scenario van een nieuwe film. Deze keer gaat het helemaal niet over muco, maar over een man met pleinvrees die moeilijk uit zijn virtuele leefwereld geraakt. Het

doet denken aan de isolatie die we allemaal herkennen van de lockdowns. En ook aan de gemengde gevoelens om daarna terug in de ‘echte’ wereld ons druk sociaal leven weer op te pikken.

Je bent niet alleen filmmaker, maar ontwikkelt ook videogames?

Dat klopt. We zitten nu in de laatste voorbereidingsfase van een nieuw videogame waarin artificiële intelligentie het dreigt over te nemen van de mens. Een jonge robotontwerper ontwaakt als een oude man uit een diepe slaap. Ondertussen zijn al zijn robotcreaties op hol geslagen. Bovendien blijkt zijn vrouw ook vermist te zijn. Wat is er gebeurd? Dat zal je zelf moeten ontdekken.

 

Adem nog niet gezien? Bekijk de film op Streamz.