Gabriel, David en Elise

Het avontuur is in 2018 begonnen, een jaar nadat we te horen kregen dat Gabriel mucoviscidose heeft. De vereniging is erg aanwezig geweest en heeft ons echt gesteund in deze moeilijke tijden. We hebben ons toen afgevraagd : ‘Hoe kunnen wij de Mucovereniging ook helpen?

Ongelooflijke solidariteit rond de Team Gabriel

Meedoen aan de 20 km was niet vanzelfsprekend voor mij. Ik was in die tijd niet bepaald sportief. Hardlopen deed ik niet. Maar ik ben er toch aan begonnen en ik heb blijkbaar de virus te pakken gekregen, want nu loop ik al 6 jaar met een heleboel vrienden, familie, collega’s, etc. Mijn goal dit jaar is om het parcours in 1u45’ af te leggen.

Het eerste jaar, in 2018, deden er 45 van ons mee met ‘Team Gabriel’. Dit jaar zijn we een twintigtal gemotiveerde lopers.

Hij groeit niet goed en komt niet goed aan

Gabriel is nu 8 jaar oud. Bij hem heeft de ziekte vooral invloed op de spijsvertering. Zijn alvleesklier werkt niet zoals het hoort. Daardoor neemt zijn lichaam de voedingsstoffen in zijn eten niet goed op, waardoor hij niet groeit en aankomt zoals zou moeten. Een jaar geleden is hij Kaftrio beginnen nemen, maar zijn lever kon er niet tegen. We hebben de dosis verlaagd.

Urenlange behandelingen, elke dag opnieuw

Onze zoon is echt dapper. Elke dag is het aerosollen, ademhalingsoefeningen doen met de kiné, de neus ontstoppen, de spieren oprekken die verkrampt zijn door de ziekte, tientallen pillen slikken en antibiotica nemen om infecties te voorkomen. En hij doet dit allemaal zonder te klagen…

Elise, de mama van Gabriel, die danslerares is in Frankrijk, heeft een paar jaar geleden haar werktijd verminderd om er te zijn als Gabriel en zijn broertje Joshua thuiskwamen van school. Gabriel is uitgeput na een schooldag. En dan moet hij nog aan zijn behandelingen beginnen en zijn huiswerk doen.

Voor Gabriel doen we vooral een beroep op het Sportfonds van de Mucovereniging. Eerst speelde hij handbal en nu speelt hij badminton. Hij vindt het geweldig en dat is maar goed ook, want sport is essentieel als je muco hebt.

Sokken, balpennen en dansen

In 2020, 2021 en 2022 hebben Gabriel en onze vriendenkring balpennen verkocht ten voordele van de Mucovereniging. Dat heeft elke keer zo’n 3.000 euro opgebracht voor de vereniging! Afgelopen november, tijdens de Mucoweek, verkochten we 60 paar mucosokken.

En in mei organiseren een aantal oud-studenten van mijn vrouw een dansshow ten bate van de Mucovereniging.

Het is echt knap. Iedereen draagt zijn steentje bij om geld in te zamelen voor onderzoek en om mensen met muco en hun familie te helpen.

David, de papa van Gabriel (8 jaar)