Basile herhaalt de 20 km-ervaring 10 jaar later!

Basile, 30 jaar, werkt 30 uur per week in een begeleidingscentrum. Hij deelt zijn verhaal vanuit een verrijkend perspectief

Ik leef met muco sinds mijn geboorte. Ik heb een passie voor reizen en sport, een passie die een nieuwe dimensie heeft gekregen dankzij de triple combinatietherapie die ik anderhalf jaar geleden ben begonnen. Op sportgebied ga ik graag uitdagingen aan, vooral langeafstandswedstrijden zoals de 20 km en halve marathons. Deze uitdagingen geven een ware betekenis aan mijn wekelijkse trainingssessies.

Sinds ik deze nieuwe therapie volg, heb ik ontdekt hoe het is om minder verstopte longen te hebben, waardoor ik de energie heb om mijn passies op een intensiever niveau na te streven. Vroeger was het moeilijker voor mij om te sporten en aan wedstrijden mee te doen, maar nu kan ik dat dankzij de medicijnen gemakkelijker. Ik heb deze race en halve marathons bijvoorbeeld al gelopen zonder dat ik meteen daarna in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Integendeel, ik was zelfs in staat om de volgende dag weer naar het werk te gaan. Meedoen aan wedstrijden zoals de 20 km is niet alleen een persoonlijke uitdaging, het is voor mij ook een manier om alle mucopatiënten te steunen.

Als mensen me op straat tegenkomen, zien ze niet dat ik mucoviscidose heb. 10 jaar geleden, tijdens mijn eerste deelname aan de 20 km door Brussel, zei een deelneemster tegen me: “Het is geweldig om te rennen voor mensen met muco die niet eens kunnen lopen, het is geweldig om te zien dat je rent om dit doel te steunen”. Dit voorbeeld is heel treffend, vooral omdat ik haar toen vertelde dat ik zelf muco had. Ze was echt verbaasd.

Het is heel symbolisch. Precies 10 jaar geleden liep ik voor de eerste keer de 20km. Als mucopatiënt heb ik genoten van het Sportfonds van de Mucovereniging, dus ik vind dat ik iets mag terugdoen. Zoveel financiën heb ik niet, maar een goede fysieke conditie wel! De sfeer van de 20 km met de Mucovereniging is altijd heel gezellig, en genieten van een massage na de wedstrijd is een echte bonus.

Wat mijn voorbereiding betreft, train ik drie keer per week voor hardlopen, maar ook voor fietsen en badminton. Voor de 20 km heb ik mijn training sinds half maart opgevoerd. Mijn doel is niet alleen om de race in 2u30 af te leggen, maar vooral om een leuke ervaring te hebben. Hoewel ik naar een betere tijd zou kunnen streven, concentreer ik me liever op het plezier van het hardlopen en met trots en voldoening over de finish komen.

Voor degenen die aarzelen om aan dit avontuur te beginnen, wil ik alleen maar zeggen dat het belangrijkste is gewoon om mee te doen en te genieten, ongeacht hoe of hoe lang het duurt. Het belangrijkste is dat je aan het eind een voldaan gevoel hebt. Tot ziens in 2025?