Vroegtijdige behandeling van mucogerelateerde diabetes heeft positieve invloed op longfunctie

Continue glucosemonitors zijn kleine sensoren waaraan een minuscuul naaldje is vastgemaakt dat net onder de huid zit. Deze monitors kunnen enkele dagen na elkaar gedragen worden en zijn in staat diabetes sneller en accurater op te sporen dan de traditioneel gebruikte methodes.

Het is geweten dat mucoviscidose-gerelateerde diabetes zorgt voor een snellere achteruitgang van de longfunctie. Daarom wilden onderzoekers uit Liverpool (Verenigd Koninkrijk) nagaan of het snel behandelen van deze eerste tekenen van diabetes de gezondheid van mensen met muco ten goede zou komen.

De onderzoekers bestudeerden de waardes van alle mensen met muco binnen hun ziekenhuis die een continue glucosemonitor droegen (59 in totaal). Van zodra er tekenen van diabetes werden gedetecteerd, werden de deelnemers behandeld met insuline, of werd hen gevraagd om hun voeding aan te passen. Vervolgens werd na drie en na twaalf maanden de longfunctie en het gewicht van de deelnemers bepaald.

Na 3 maanden bleek dat het gebruik van insuline zorgde voor een beduidende verbetering van de longfunctie en het lichaamsgewicht. Na een jaar bleek dat de longfunctie minder was afgenomen dan het jaar ervoor.

Kanttekening bij dit onderzoek is dat het in één ziekenhuis is uitgevoerd, en dat de onderzoekers teruggekeken hebben naar resultaten uit het verleden in plaats van ze zelf te verzamelen. Een logische volgende stap zou zijn om dit onderzoek in andere ziekenhuizen uit te voeren. Enkel zo kunnen we te weten komen wat nu juist het goede moment is om behandeling met insuline op te starten.

Dit item is een bewerking van de Engelstalige samenvatting die de onderzoekers zelf hebben geschreven. Het volledige wetenschappelijke artikel vind je hier.