Belangrijke wetswijziging over legateren aan de Mucovereniging

Het erfrecht is voortdurend in verandering. Nu eens gaat het om kleine dingetjes, een andere keer zijn er grote aanpassingen. De Vlaamse overheid heeft zo’n grote wijziging doorgevoerd met ingang vanaf 1 juli 2021. Deze wijziging is van toepassing op alle personen die gedomicilieerd zijn in het Vlaams Gewest.

Misschien heeft u al een testament opgesteld ten gunste van de Mucovereniging. In dat geval is het belangrijk om u goed te informeren over wat er voor uw situatie verandert. Aan de hand van onderstaande scenario’s hopen we u alvast goed op weg te helpen hierin. Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet en neem contact op met uw eigen notaris of met onze verantwoordelijke legaten, Karine van Baren, via 02 663 39 08 of karine@muco.be.

Ook als u de Mucovereniging nog niet in uw testament hebt opgenomen maar dit wel overweegt, kunnen we u onderstaand artikel alleen maar warm aanbevelen.

Heeft u al een testament opgesteld ten gunste van de Mucovereniging en woont u in het Vlaams Gewest, dan zijn er twee mogelijkheden: het betreft ofwel een testament met gebruik van het duolegaat ofwel een testament zonder gebruik van het duolegaat.

Mogelijkheid 1: U hebt reeds een testament opgesteld, zonder gebruik van het duolegaat

Dat is fantastisch. Want als u in uw testament een goed doel als de Mucovereniging hebt opgenomen, gaat er nog méér van uw nalatenschap naar mensen die het écht nodig hebben. Vanaf 1 juli 2021 betaalt de Mucovereniging immers 0% erfbelasting (tot dan bedroeg het tarief 8,5%).

Anders gezegd: alles wat u later nalaat aan de Mucovereniging, gaat naar kinderen en volwassenen in België die vechten tegen mucoviscidose; de Staat houdt dus niets meer in van uw legaat.

Mogelijkheid 2: U hebt reeds een testament opgesteld, mét gebruik van het duolegaat

In dat geval doet u er wellicht goed aan om uw testament aan te passen. Het zit namelijk zo: de Vlaamse overheid heeft de vorm van het duolegaat grondig aangepast vanaf 1 juli 2021.

Het goede doel van uw keuze (bijvoorbeeld: de Mucovereniging) heeft pas baat bij uw mooie daad indien u het minstens 60% van uw nalatenschap schenkt. Anders wordt het verlieslatend en in dat geval moeten wij de erfenis weigeren.
Wilt u maximaal beslissen wat er met uw nalatenschap gebeurt, en ziet u het liefst zo weinig mogelijk naar de Staat afvloeien? Dan kan u beter uw testament laten doorlichten bijvoorbeeld door uw notaris.

Notaris.be publiceerde naar aanleiding van deze belangrijke wijziging in het Vlaamse erfrecht een overzichtelijke infofiche. Deze kan u via deze link raadplegen.

Misschien heeft u nog geen testament opgesteld ten voordele van de Mucovereniging, maar overweegt u dit wel?

In dat geval ziet de toekomst er voor u alleen nog maar mooier uit. De Vlaamse overheid steunt uw altruïstische voornemen ten volle. Vanaf 1 juli 2021 betaalt de Mucovereniging immers 0% erfbelasting (tot dan bedroeg het tarief 8,5%).
Anders gezegd: alles wat u later nalaat aan de Mucovereniging, gaat naar kinderen en volwassenen in België die vechten tegen mucoviscidose; de Staat houdt dus niets meer in van uw legaat.

Dat is schitterend nieuws voor mensen zoals u die het hart op de juiste plaats hebben.

Wilt u nu een testament opmaken en daarbij een plaats geven aan de Mucovereniging? Vraag dan heel eenvoudig online onze infofolder over legaten aan. Heeft u wat hulp nodig of vragen? Neem dan gerust even contact op met onze verantwoordelijke legaten, Karine van Baren, via 02 663 39 08 of karine@muco.be.