Vertex komt met een nieuw dossier?

Farmabedrijf Vertex bevestigde zaterdag dat het zijn aanvraag voor de terugbetaling van zijn nieuwe geneesmiddel Kaftrio voor de behandeling van mucoviscidose ingetrokken heeft. Dat deed het nadat het, naar eigen zeggen, duidelijk geworden was dat een akkoord met de Belgische FOD Volksgezondheid momenteel niet mogelijk is.

Tegelijkertijd zegt het bedrijf wel een nieuwe aanvraag te willen indienen voor alle in aanmerking komende patiënten van 6 jaar en ouder (persbericht 2 juli). Dit dossier zou dan nieuwe, zogenaamde ‘real world evidence-gegevens’ bevatten. De Mucovereniging hekelt deze aanpak. Een nieuwe aanvraag voorbereiden, indienen, en de daaropvolgende procedure doorlopen, zal de terugbetaling van Kaftrio met minstens één jaar vertragen, en dit is tijd die mensen met muco simpelweg niet hebben. In het komende jaar zullen patiënten die in de precaire tienerjaren zitten onomkeerbare longschade oplopen die had kunnen vermeden worden hadden ze met Kaftrio kunnen starten. Anderen zullen een longtransplantatie moeten ondergaan, die niet nodig was geweest hadden ze met Kaftrio kunnen starten. Sommigen zullen de terugbetaling van Kaftrio gewoon niet meer meemaken. Dit is onmenselijk en onaanvaardbaar.

Als fabrikant Vertex werkelijk ons gevoel van urgentie deelt, gaat het nu opnieuw rond de tafel zitten met de Belgische FOD Volksgezondheid. Minister Vandenbroucke liet immers weten in een reactie bij VTM dat voor hem het dossier nog lang niet afgesloten is …

De Mucovereniging vraagt Vertex dan ook met aandrang om de gesprekken te hervatten. Anders is deze démarche niets meer dan een manier om de onderhandelingen onder druk te zetten, met de levens van mensen met muco als inzet.