Update neonatale screening

Het is bijna zover, 2019 wordt het jaar waarin neonatale screening op mucoviscidose voor het hele land wordt ingevoerd. De totstandkoming van een systematisch opsporingsbeleid of neonatale screening is een basisvoorwaarde om kinderen met muco zo snel mogelijk te laten genieten van de gespecialiseerde zorg die ons land aanbiedt. Door hen tijdig de nodige zorg te verlenen, kan groeiachterstand, ondervoeding en onherstelbare longschade vermeden worden.

Vandaag kondigde minister Vandeurzen aan dat neonatale screening op mucoviscidose in Vlaanderen al van start zou gaan vanaf 1 januari. Aan Franstalige zijde hanteert minister Alda Greoli september als streefdatum voor de invoering. Ook minister De Block kondigde eerder al aan dat 2019 het jaar wordt waarin de politieke voornemens m.b.t. het screeningsprogramma geconcretiseerd zullen worden. We kunnen dus concluderen dat alle betrokken overheden vandaag op dezelfde lijn staan en dat de eindmeet voor dit levensbelangrijke dossier nu definitief in zicht komt.

Zit je nog met vragen omtrent de neonatale screening op mucoviscidose die vanaf 1 januari in Vlaanderen zal worden ingevoerd? Meer info vind je terug op: www.aangeborenaandoeningen.be