Mucovereniging vraagt onverwijlde terugbetaling levensreddende geneesmiddelen

De Mucovereniging vraagt aan de beleidsmakers om onverwijld over te gaan tot de terugbetaling van nieuwe levensreddende geneesmiddelen voor patiënten met mucoviscidose.

Hiermee treedt het de oproep van Belgische longartsen en mucoviscidosespecialisten bij. Zij riepen de overheid vorige week op om haar verantwoordelijkheid te nemen om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor de terugbetaling van de nieuwste generatie geneesmiddelen voor patiënten met mucoviscidose. Tot op heden worden deze geneesmiddelen bij ons niet terugbetaald in tegenstelling tot de buurlanden.

Sinds 2016 onderhandelen de producent en de Belgische staat over de terugbetaling van geneesmiddelen die de vooruitgang van de ziekte bij een groot deel van de 1.319 mensen met muco in ons land kan vertragen. De nieuwe geneesmiddelen corrigeren het defect dat aan de oorzaak ligt van mucoviscidose, een afwijking van het CFTR-eiwit. Met de positieve effecten van deze medicijnen op onder andere de longfunctie en een vermindering van het aantal ziekteopstoten kunnen we gerust stellen dat de strijd tegen muco een nieuwe fase is ingegaan: de behandeling is niet langer symptomatisch, maar ziektewijzigend.

Vandaag liggen zowel Orkambi als het meer recente geneesmiddel Symkevi op de onderhandelingstafel. De Mucovereniging verwacht dat er tegen eind 2020 met Trikafta zelfs een derde geneesmiddel zal bijkomen. Tot 85% van de patiënten zou hiermee geholpen kunnen worden. Desalniettemin zullen Orkambi en Symkevi ook in de toekomst nog cruciaal zijn: Trikafta werd namelijk nog niet bij jonge kinderen bestudeerd.

Stefan Joris, directeur van de Mucovereniging, roept de betrokken partijen op om hun verantwoordelijkheid te nemen. “Enerzijds zijn we uiteraard blij dat er heel wat nieuwe behandelingen op de markt verschijnen die de gezondheid van onze patiënten kunnen verbeteren. Anderzijds dienen we te constateren dat de Belgische patiënten hier geen toegang tot krijgen. Indien we niet snel tot een terugbetalingsregeling kunnen komen voor de geneesmiddelen die vandaag al in onze buurlanden beschikbaar zijn, dan vrezen we voor de toekomst. Mucoviscidose is een progressieve aandoening. We mogen dus niet vergeten dat de klok voor onze patiënten intussen verder tikt.”

Voor meer informatie kan u contact opnemen met Stefan Joris via +32 474 522 166.