Medicatie tegen MS helpt resistente Pseudomonas te bestrijden

Glatirameer acetaat, in België op de markt als Copaxone®, wordt gebruikt voor de behandeling van een bepaalde vorm van multiple sclerose, een chronische neurologische aandoening. Eerder onderzoek toonde reeds aan dat glatirameer acetaat actief is tegen bacteriën, meer bepaald tegen Pseudomonas aeruginosa, de meest voorkomende microbe bij mensen met mucoviscidose.

Op het Europese mucoviscidosecongres dat plaatsvond in Belgrado afgelopen juni, stelden onderzoekers uit Londen de resultaten van een nieuwe studie voor. Hierin testte het team of het gebruik van glatirameer acetaat leidt tot een verhoging van de doeltreffendheid waarmee tobramycine, een veelvuldig gebruikt antibioticum,Pseudomonas doodt. Hiervoor gebruikten ze zowel antibiotica-gevoelige als resistente (die niet meer te bestrijden zijn met gewone antibiotica) stammen van Pseudomonas verkregen uit slijmen van mensen met muco. De onderzoekers vonden dat de doeltreffendheid van tobramycine om antibiotica-gevoelige Pseudomonas stammen te doden, steeg met meer dan 55% in de aanwezigheid van glatirameer acetaat. Ook resistente Pseudomonas werd op deze manier veel makkelijker gedood.

Deze strategie zou op termijn kunnen leiden tot een verlaging in de dosering van antibiotica, en het verkleinen van de kans op bijwerkingen. Ook zou het een stap vooruit kunnen betekenen in het gevecht tegen antibiotica-resistentie. Hiervoor is wel nog verder onderzoek nodig. Het team uit Londen wil ook nog te weten komen of glatirameer acetaat gelijkaardige resultaten geeft in combinatie met andere antibiotica.

Dit artikel is een bewerking van dit bericht verschenen op de Amerikaanse nieuwswebsite CF News Today.