Kaftrio voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar oud

Op dinsdag 8 november gaf minister Vandenbroucke aan dat er ten laatste in februari 2023 een besluit zal volgen over de terugbetaling van Kaftrio voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar oud met minstens één F508 del mutatie. De minister liet ook weten zich in te zetten om, indien mogelijk, al vroeger tot een beslissing te komen. Het antwoord van de minister kwam er naar aanleiding van een parlementaire vraag van Kathleen Depoorter (N-VA).

Kaftrio wordt sinds september terugbetaald voor mensen met muco vanaf de leeftijd van 12 jaar met minstens één F508del mutatie. De terugbetalingsprocedure voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar loopt vandaag echter nog steeds.

Vanuit de Mucovereniging blijven we ons inzetten om Kaftrio ook voor deze jongere leeftijdsgroep terugbetaald te krijgen. We verwachten van de onderhandelende partijen, zowel Vertex als de overheid, dat zij de nodige zin voor verantwoordelijkheid aan de dag zullen leggen om zo spoedig mogelijk tot een positief eindresultaat te komen. Het afspringen van de onderhandelingen, zoals eerder in juni gebeurde bij het dossier Kaftrio voor mensen vanaf 12 jaar, is wat ons betreft geen optie. Jonge kinderen met muco verdienen een spoedige toegang tot het geneesmiddel zodat onherstelbare longschade kan vermeden worden.

De parlementaire vraag en het antwoord van de minister kan je via de volgende link bekijken.