CFTR-modulatoren en antibiotica Samen sterk in de strijd tegen bacteriën?

Een mix aan medicijnen

Muco wordt behandeld met een combinatie van geneesmiddelen, die elk strijden op een ander front. De meest recente CFTR-modulatoren herstellen de foutjes in het CFTR-eiwit, en pakken zo de oorzaak van de taaie slijmen in de longen aan. Daarnaast spelen ook antibiotica, geneesmiddelen die erop gericht zijn bacteriën te doden, een essentiële rol in de behandeling van muco. Ze worden voorgeschreven om nieuwe bacteriën in de longen te klaren, bacteriën die al lange tijd aanwezig zijn onder controle te houden of om een plotse opstoot van ziekteverschijnselen te behandelen. Een recente studie onderzocht hoe CFTR-modulatoren de werking van antibiotica kunnen veranderen en vond dat dat CFTR-modulatoren de werking van sommige antibiotica kunnen versterken in het laboratorium.

Samen sterk

Het effect van CFTR-modulatoren werd onderzocht op twee bacteriesoorten die vaak aanwezig zijn in de longen bij muco: Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa. Opvallend was dat de CFTR-modulatoren de groei van Staphylococcus aureus konden beletten zonder dat een antibioticum werd toegevoegd. Wanneer de CFTR-modulatoren samen met antibiotica werden getest, werd de activiteit van sommige antibiotica tegen Staphylococcus aureus of Pseudomonas aeruginosa verbeterd. Het toevoegen van de CFTR-modulatoren in Kaftrio® aan het antibioticum aanwezig in Colobreathe® leidde bijvoorbeeld tot een betere antibioticum werking tegen Pseudomonas aeruginosa.

Van het labo naar de longen

De resultaten van dit onderzoek kunnen helpen om het gebruik van CFTR-modulatoren en antibiotica te verbeteren. In de toekomst zouden dan ook “gouden combinaties” van CFTR-modulatoren en antibiotica kunnen aangeraden worden om de best mogelijke werking te garanderen. Daarvoor is echter nog heel wat bijkomend onderzoek, in dieren en mensen, nodig. Zo kunnen we ons ook de omgekeerde vraag stellen: kunnen antibiotica de werking van CFTR-modulatoren veranderen?