Beslissingen over de terugbetaling van nieuwe geneesmiddelen in het vooruitzicht

Op woensdag 4 mei kreeg minister van Volksgezondheid Vandenbroucke een reeks parlementaire vragen voorgeschoteld over de terugbetaling van diverse CFTR-modulatoren, de nieuwe generatie geneesmiddelen voor mensen met mucoviscidose. Kamerleden Kathleen Depoorter (N-VA), Robby De Caluwé (Open VLD) en Sophie Rohonyi (Défi) vroegen de minister om een stand van zaken.

Uit het antwoord bleek dat er uiterlijk in juli een beslissing zou worden genomen over de terugbetaling van Kaftrio voor mensen met muco ouder dan 12 jaar met minstens één F508del mutatie.

In diezelfde periode zou er ook een uitspraak volgen over de terugbetaling van Symkevi voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar met twee F508del mutaties of één F508del mutatie in combinatie met één van 14 specifieke mutaties.

Bij het bereiken van een akkoord zou dit betekenen dat de leeftijdsgroep die van Symkevi kan gebruikmaken groter zou worden. Het geneesmiddel wordt vandaag namelijk al terugbetaald voor mensen met muco vanaf 12 jaar met twee F508del mutaties of één F508del mutatie in combinatie met één van 14 specifieke mutaties.

De minister verklaarde ook dat er in de loop van augustus een beslissing kan volgen over het terugbetalingsdossier voor Kaftrio voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar met minstens één F508del mutatie. Hierbij is het echter belangrijk om voor ogen te houden dat het waarschijnlijk nog niet over een definitieve beslissing zal gaan, maar enkel om het advies van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen. Vervolgens starten de prijsonderhandelingen. Deze prijsonderhandelingen kunnen tot 120 dagen in beslag nemen.

Het feit dat de minister een aantal concrete deadlines opgaf, biedt mensen met muco het perspectief dat de onderhandelingen niet eindeloos zullen doorgaan. Vanuit de Mucovereniging zijn we hoopvol in een goede afloop van de lopende onderhandelingen. We blijven de procedures weliswaar op de voet volgen en blijven de onderhandelende partijen herinneren aan het belang van een akkoord. Verder uitstel is onaanvaardbaar. Mensen met muco in ons land wachten immers al veel te lang op deze levensveranderende medicijnen .