België omsingeld

Het is zo ver. België is volledig omringd door landen waar er een terugbetalingsregeling bestaat voor Kaftrio. Ons land loopt opnieuw achter.

Op 9 december kwam het nieuws uit Nederland dat Kaftrio wordt terugbetaald voor mensen met muco vanaf twaalf jaar met een dubbele F508del-mutatie of met één F508del-mutatie plus een zogenoemde minimale functie mutatie. En dit vanaf 1 januari 2022.

Nederland sluit zich daarmee aan bij een groep van 24 Europese landen(*) waar Kaftrio ook al toegankelijk is voor mensen met muco. We feliciteren onze noorderburen met dit succes maar kunnen niet aanvaarden dat wij opnieuw achteraan in de wachtrij staan.

Elke dag zonder Kaftrio is een gemiste kans voor een gezonder en langer leven voor mensen met muco.

De procedure in België loopt en zou moeten landen in het voorjaar van 2022. We roepen nogmaals alle betrokken partijen -het bedrijf Vertex en onze minister van Volksgezondheid in het bijzonder- op om snel tot een akkoord te komen. Mensen met muco zijn het wachten beu. Mucoviscidose wacht immers niet.

(*) de akkoorden in de verschillende landen kunnen verschillen voor wat betreft de groep van mutaties die in aanmerking komen, de leeftijd van de doelgroep, de terugbetalingsmodaliteiten, enz.