1,5 miljoen voor Belgisch onderzoek naar mucoviscidose

Acht universitaire onderzoeksgroepen krijgen van het Fonds Alphonse en Jean Forton en de Belgische Mucovereniging financiële steun om onderzoek te doen naar mucoviscidose. Zij zullen onder meer onderzoeken welke moleculaire processen aan de basis liggen van deze zeldzame ziekte, en hoe de ernstige complicaties waarmee de patiënten kampen zich ontwikkelen en/of behandeld kunnen worden. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan de impact van de nieuwe ziektewijzigende medicatie (CFTR-modulatoren), én wordt gekeken naar toekomstige innovaties zoals faagtherapie en genetische therapieën. Het Fonds Forton, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, en de Mucovereniging trekken hiervoor samen 1,5 miljoen euro uit.

Onderzoeksgroepen in ons land hebben in de voorbije twee decennia een goede reputatie opgebouwd in het onderzoek naar de (genetische) oorzaken van muco, het verloop van de ziekte en de mogelijke behandelingen. Gaandeweg zijn enkele clusters van gespecialiseerde onderzoekers ontstaan, een evolutie die het Fonds Forton en de Mucovereniging zeker toejuichen. Enkele van de geselecteerde projecten zijn dan ook een vervolg op studies die we eerder al mochten ondersteunen. Dit jaar mochten we ook onderzoeksvoorstellen ontvangen van nieuw talent dat we graag een duwtje in de rug geven om hun carrière verder vorm te geven.

De acht projecten werden geselecteerd door een jury waarin onder andere alle zeven Belgische mucoreferentiecentra waren vertegenwoordigd, bijgestaan door internationale experts en mensen met muco en hun ouders. De projecten getuigen van een weelde aan onderzoeksexpertise in ons land rond verschillende aspecten van muco. Twee studies bestuderen het gedrag van bacteriën in de longen van mensen met muco, en zullen trachten nieuwe manieren te identificeren om die bacteriën te verschalken. Andere projecten focussen dan weer op het op punt stellen van innovatieve therapieën om de werking van CFTR-modulatoren te optimaliseren of om een behandeling te ontwikkelen voor mensen die niet voor modulatoren in aanmerking komen. Twee projecten willen de longen van mensen met muco in groot detail bestuderen, van de trilhaartjes tot de vernauwing en verstopping van de luchtwegen die uiteindelijk leiden tot het kapotgaan van de longen. En dan zijn er ook nog projecten die focussen op de veranderingen van het immuunsysteem bij mensen met muco en op de veranderingen in het endometrium, de weefsellaag in de baarmoeder waar een bevrucht eitje zich zal nestelen en initieel zal ontwikkelen, en of die veranderingen een rol spelen in de verminderde vruchtbaarheid bij veel vrouwen met muco.

Een korte beschrijving van elk project vind je hier.