Steve

Op 29 mei vindt de 20KM door Brussel plaats. Wij stellen elke week graag een deelnemer voor die voor Muco Run For Air aan de start zal staan. Deze week is het de beurt aan Steve (47) uit Herent.

“Het zaadje voor mijn deelname aan Run For Air is geplant tijdens de nieuwjaarsreceptie met de collega’s in 2013. Ik werk bij de Dienst Vrije Tijd bij de gemeente Herent. Tijdens die receptie kwam ter sprake dat het eigenlijk wel tof zou zijn om samen iets actief te ondernemen tijdens onze middagpauze of na de werkuren. Zo kwamen we uit bij lopen. Ikzelf ben van jongsaf een voetballer maar met ouder te worden lukte dat niet meer vanwege mijn knieën.

We zijn dat jaar vol goede moed met een zevental collega’s beginnen trainen. Sommigen waren al sportief maar voor anderen was het echt beginnen van 0. Maar dat belette ons niet om er vol voor te gaan. Op maandagavond hebben we avonddienst op het gemeentehuis en om ons dipjes moment in de late namiddag te lijf te gaan was een gezamenlijk loopje ideaal.

Steve en collega's tijdens Run For Air in 2013

Eén van de collega’s, Pieter, onze cultuurprogrammator, is dan met het idee gekomen om een doel te stellen én om deel te nemen aan Run For Air. Hij heeft een zoontje, ondertussen ook al een flinke gast van 12, met muco en zo was de link snel gelegd.

Dat eerste jaar hebben we onze deelname zelfs gekoppeld aan een heuse fondsenwervende campagne hier op het gemeentehuis en hadden we echt heel veel geld in gezameld.

Zo fanatiek als die eerste deelname in 2013 zijn we als groep nooit meer geweest, maar we zijn wel met een aantal collega’s blijven lopen. De groep werd ook uitgebreid met een aantal vrijwilligers die zich inzetten voor de gemeente. Ook deelnemen aan Run For Air blijft een traditie, al heeft corona op dat vlak wel wat roet in het eten gegooid. Het lopen kwam dit jaar voor veel collega’s maar moeilijk weer op gang. Voor deze editie ben ik de enige van de collega’s die de eer verdedigt, gelukkig in het gezelschap van een aantal vrijwilligers uit de loopgroep.

De ambitie van de collega’s blijft wel om terug wat meer te trainen zodat we volgend jaar weer met een grotere bende aan de start kunnen staan. Ik zal ze desnoods persoonlijk van hun stoel sleuren (lacht).

Misschien het best om eerst ook naar mezelf te kijken want mijn eigen voorbereiding mag, moet!, dringend een vitesse hoger. Voorlopig loop ik een tweetal keer per week maar voor de laatste trainingsmaand moet ik dit toch wel echt opkrikken naar drie keer. Zeker als ik mijn ambitie wil waarmaken om te finishen in anderhalf uur.

Bij de eerste editie in 2013 was ik binnen in 1’45”. Maar deelnemen aan zo’n evenement als de 20KM wakkert toch altijd wat de competitiegeest aan. Lopen in een grote groep in die sfeer stimuleert toch om wat sneller te lopen. Hoewel ik nu al een pak ouder ben geloof ik er toch nog in. Vorig jaar was ik maar net een minuutje te traag, dus het zit erin! Voorlopig ben ik dus maar matig op dreef maar hoe meer ik er mee bezig ben, hoe toffer ik het begin te vinden. Op zondagvoormiddag train ik met een kameraad en doen we samen zo’n 15 à 20 kilometer. Daar geniet ik wel van. En bovendien… wat doet een mens anders op zondagochtend hé (lacht).

Ik heb trouwens nog een andere reden om een strakke chrono te lopen: de massage! Vorig jaar haalde ik als één van de eerste Run For Air lopers de finish en kon ik zo ongestoord genieten van een lange, ontspannende massage van de kine uit jullie Run For Air team. Dat deed ongelooflijk deugd. Trouwens, ik voel me eigenlijk tijdens heel het evenement in de watten gelegd door jullie organisatie. Alles is prima geregeld en je komt als deelnemer terecht in een geoliede machine. Van de ontvangst op het schooltje, de groepsfoto, de versnaperingen,… allemaal heel tof. Het zit ‘m ook in de kleine dingen. Zo is het appelsientje dat jullie aanbieden op kilometer 15 altijd heel erg welgekomen. Het is net op het moment dat er op het parcours een stevige eindklim volgt.

Maar zelfs zonder die top organisatie zou ik nooit overwegen om voor een ander goed doel deel te nemen hoor. Ik draag heel graag mijn steentje bij tot de strijd tegen muco, het ligt me nauw aan het hart. Pieter is niet alleen mijn collega, we delen lief en leed, zoals ze zeggen.

Intussen ben ik dan ook al aardig vertrouwd met muco. Ik lees ook steeds, en graag, jullie magazine Asem.

Ik leer nog altijd bij, zo las ik in één van de vorige edities over de invloed van muco op het spijsverteringsstelsel. Daar trok ik toch grote ogen over.

Zo zie je maar wat gekeuvel onder collega’s tijdens een nieuwjaarsreceptie niet allemaal in gang kan zetten hé.”