Nele

Op 29 mei vindt de 20KM door Brussel plaats. Wij stellen elke week graag een deelnemer voor die voor Muco Run For Air aan de start zal staan. Vandaag doet Nele (27) uit Gent haar verhaal.

“Met het nieuwe jaar heb ik het goede voornemen gemaakt om in 2022 een halve marathon te lopen. Ik loop wel al een paar jaar maar normaal gezien niet zo ver. Sinds 3 jaar werk ik als research associate in een onderzoekslabo in Zwijnaarde en tijdens de middag lopen we met collega’s regelmatig een rondje van ongeveer 6 kilometer. Ik heb dit initiatief enthousiast opgepikt. Het is hier best wel mooi, je zit verrassend snel tussen de velden en aan de oevers van de Schelde. Lopen is goed om mijn conditie te onderhouden, daarnaast volg ik ook les in paaldansen. Echt dansen is dat natuurlijk niet, het gaat meer om spierversterkende oefeningen en het is ook heel goed voor je core stability.

Mijn ambitie was om in het najaar de halve marathon te lopen in Brugge. Toen ik echter op de Facebook pagina van de Mucovereniging de oproep zag staan om mee te doen met Run For Air vond ik dit een heel goed alternatief. En die ene kilometer maakt het verschil dan niet hé (lacht).

De reden dat ik de Mucovereniging volg op social media is omdat ik iets meer dan een jaar geleden tante werd van de tweeling dochtertjes van mijn broer, Lis en Marta, die beide muco hebben. Ik ben bovendien trotse meter van Lis. De diagnose kwam er na de hielprik. Al heb je na de hielprik niet onmiddellijk uitsluitsel en volgt nadien nog de zweettest. In die wachtperiode zat ik een beetje in de ontkenning. Ik probeerde ook mijn broer en schoonzus te sussen: bijna niemand heeft muco, toch? Of misschien waren ze wel enkel drager? Al moet ik zeggen dat het in die eerste weken ook niet heel goed ging met Marta en Lis. Ze hadden veel last van hun darmpjes. De finale diagnose kwam natuurlijk hard aan.

Vanuit mijn opleiding had ik wel al over muco gehoord maar na die diagnose ben ik toch wat zaken gaan opzoeken. Ik las ook de informatie na die mijn broer en schoonzus kregen van het mucocentrum. Heel gemakkelijk om alles te begrijpen is het namelijk niet. Het is gewoon ook veel en je weet niet wat er op je afkomt.

De impact is groot, mijn moeder en schoonzus gingen bovendien minder werken om de zorg van de tweeling op te kunnen vangen. Ze gaan niet naar de creche.

De strijd tegen muco ligt me dus nauw aan het hart. Toch had ik in eerste instantie na mijn inschrijving geen actiepagina aangemaakt. Ik vond en vind het best moeilijk om mensen te vragen om mijn deelname aan Run For Air te sponsoren. Het zijn mijn collega’s die me over de streep trokken. En kijk, intussen staat de teller al op een mooi bedrag (lacht).

Voor 29 mei zelf heb ik geen echte ambities, uitlopen op zich vind ik al een heel mooie prestatie. En dat gaat lukken, ik bouw mijn trainingen goed op nu en ik liep ter voorbereiding ook al de Ten Miles. Ik kijk er naar uit! Ik loop alleen maar ga me helemaal laten onderdompelen in de ambiance en ga me laten aanmoedigen door het volk langs de kant.”

Wil jij Nele ook een duwtje in de rug geven? Bekijk hier haar pagina op het actieplatform.