Je eerste job

Succesvol zoeken naar een geschikte job kan je enkel door dit doelgericht te doen. Maak een lijstje van je interessegebieden.  Bedenk daarna je specifieke vaardigheden en de taken die je leuk zou vinden om te doen. Hou ook rekening met je opleiding(en). Ten slotte besteed tijd aan brainstormen over banen en een carrière die passen bij jouw interesses en vaardigheden. Praat er over met je ouders, partner en/of vrienden. Ook je mucocentrum kan je hierbij helpen. Zomaar in het wilde weg solliciteren omdat je denkt dat je er misschien wel ooit voor in aanmerking zou komen, is tijdrovend en weinig efficiënt.

Voordat je organisaties benadert, onderzoek je de banen, functies en bedrijven waarvan je denkt dat die bij je passen. Hoe kan je merken of een baan bij jou past? Zelfanalyse is een sleutelbegrip in het achterhalen van de gepaste baan. Van welke baan droom je? Waar kan je terecht met jouw opleiding en jouw vaardigheden? Hoe belangrijk is een baan voor je? Denk na over je keuze, informeer je over de jobinhouden. Maak bijvoorbeeld een lijst van iedereen die je kent die in één van jouw interessegebieden werkt en vraag ze naar hun baan. Hou rekening met je mogelijkheden én beperkingen. Probeer de invloed van mucoviscidose bij de keuze van een baan zo objectief mogelijk in te schatten.

Advies inwinnen bij een teamlid van je mucocentrum of van je revalidatiecentrum kan een mogelijke piste zijn. Dit kan ook het moment zijn om naar een loopbaanadviescentrum te gaan en een “expert” te raadplegen over je toekomst.