Update omtrent de aanbevelingen rond vaccinatie voor mensen met muco

Update (09/04/2021)

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zijn alle tot nu toe goedgekeurde Covid-19-vaccins (AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson en Pfizer) geschikt voor gebruik bij mensen die een transplantatie hebben ondergaan. Al deze vaccins zijn even veilig en even werkzaam. Vaccinatie wordt dan ook ten stelligste aangeraden voor transplantatiepatiënten.

Update (18/01/2021)

We merken dat er heel wat ongerustheid heerst rond de coronavaccins. Over het algemeen raden de mucoartsen aan om zoveel mogelijk te vaccineren.

Vorige week werd beslist dat risicopatiënten al vanaf 18 jaar voorrang krijgen voor een prikje tegen het coronavirus. Volgens de huidige informatie zijn zij vanaf maart aan de beurt, samen met de 65-plussers.

Kinderen en jongeren met muco worden voorlopig niet gevaccineerd, omdat er nog geen gegevens rond veiligheid en doeltreffendheid zijn in deze leeftijdsgroep.

Transplantatie is een risicofactor voor een ernstiger verloop van een corona-infectie. Voor mensen die een transplantatie hebben ondergaan, wordt vaccinatie dan ook sterk aanbevolen.

Let wel: afhankelijk van jouw gezondheidstoestand (erg lage longfunctie, transplantatie etc.) en behandeling is niet ieder coronavaccin even geschikt. Om te bepalen welk vaccin het best is, neem je best contact op met je behandelend arts.