Kleinschalige studie suggereert dat Omega 3-supplementen de ontstekingswaarden bij mensen met muco verlagen

Het is geweten dat omega 3-vetzuren, die bijvoorbeeld terug te vinden zijn in vette vis zoals zalm en makreel, gunstige effecten hebben op de gezondheid. Zo bevorderen ze de hersenfunctie en dragen ze bij tot de goede werking van hart en bloedvaten. Bij ongeveer 85% van de mensen met mucoviscidose worden vetten uit de voeding slecht door het lichaam opgenomen. Dit komt doordat muco ook de alvleesklier (pancreas) aantast. Die produceert enzymen die de spijsvertering bevorderen. Dit resulteert onder meer in een verstoorde balans tussen twee essentiële vetzuren, namelijk een daling van omega 3- en een stijging van omega 6-vetzuren. Deze laatste horen ook tot de groep van onverzadigde, en dus ‘goede’ vetten, maar een verandering in het evenwicht tussen omega 3- en omega 6-vetzuren zou ontstekingen op diverse plaatsen in het lichaam, dus ook in de longen, kunnen bevorderen.

Met als doel de ontstekingswaarden in hun lichaam te verlagen, werd er in het verleden al gesuggereerd dat mensen met muco er baat bij zouden hebben om extra essentiële vetzuren in te nemen via voedingssupplementen. Deze aanpak blijft wel omstreden en er is weinig concreet bewijs dat het echt zou helpen om ontstekingen af te remmen. Nu is er echter een nieuwe studie waarin het effect werd getest van omega 3, verkregen uit olie op basis van ansjovis, sardien en makreel, op ontstekingswaarden in het bloed bij mensen met muco.

De studie werd uitgevoerd bij 15 volwassenen met muco. De ene helft kreeg eenmaal per dag de experimentele omega 3-visoliecapsules, de andere helft capsules met zonnebloemolie, en dit 60 dagen lang. Bij mensen die de visoliecapsules kregen, lag de concentratie van omega 3-vetzuren gemeten in de rode bloedcellen op het einde van de studie driemaal hoger dan bij de start. Ook was er een daling in de concentratie van omega 6-vetzuren. Dit leidde tot een meer normale balans tussen omega 3 en omega 6, die op het einde van de studie dichter aanleunde bij die van gezonde vrijwilligers. Bij de mensen die zonnebloemoliecapsules kregen, kon men geen verschillen aantonen tussen het begin en het einde van de studie.

Om het effect van de omega 3-supplementen op de ontstekingswaarden in het bloed te testen, mat men de concentratie van IL-6, een signaalmolecule die verhoogd is bij ontsteking. Zoals verwachten nam men bij de mensen met muco tot vier keer hogere concentraties IL-6 waar ten opzichte van de gezonde vrijwilligers. Bij mensen die de omega 3-capsules innamen waren deze waarden na 60 dagen echter 2,5 maal lager dan in het begin van de studie. Bij de mensen die zonnebloemoliecapsules kregen was er geen verschil.

Hieruit concludeerden de onderzoekers dat hun experimentele omega 3-visoliecapsules een manier kunnen zijn om het tekort aan dit essentiële vetzuur bij mensen met muco aan te vullen, en dat het nemen van deze supplementen mogelijks ook ontstekingsremmend werkt. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat dit besloten is op basis van een kleinschalige studie met slechts 15 deelnemers. In de drogisterij zijn verschillende soorten visoliecapsules met omega 3 te koop. Onthoud echter dat er voor die specifieke capsules geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat ze de gezondheid van mensen met muco ten goede komen. Win altijd het advies van je mucoteam in als je zou overwegen omega 3-supplementen in te nemen.

Dit artikel is een bewerking van dit bericht verschenen op de Amerikaanse nieuwswebsite CF News Today. Het volledige wetenschappelijke artikel vind je hier.