Bijna 1,4 miljoen voor Belgisch onderzoek naar mucoviscidose

Zes universitaire onderzoeksgroepen krijgen van het Fonds Alphonse en Jean Forton en de Belgische Mucovereniging financiële steun om onderzoek te doen naar mucoviscidose. Zij onderzoeken hoe deze zeldzame ziekte ontstaat, en hoe de ernstige problemen waarmee de patiënten kampen zich ontwikkelen en/of behandeld kunnen worden. Het Fonds Forton, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, en de Mucovereniging trekken hiervoor samen bijna 1,4 miljoen euro uit.

Bij mucoviscidosepatiënten belemmert taai slijm de ademhaling en de spijsvertering – slijm waarin bacteriën welig tieren. Mensen met muco kampen met steeds terugkerende luchtweginfecties waardoor hun longcapaciteit onherstelbaar afneemt, met buikpijn bij de spijsvertering, vaak ook met leveraandoeningen of diabetes…

Genezen kan nog steeds niet, en de symptomen proberen te verlichten en verdere achteruitgang voorkomen, vergt voor de meeste patiënten enkele uren therapie per dag, naast het innemen van allerlei medicijnen.

Hoewel mucoviscidose een zeldzame ziekte is, zijn er toch ruim 1.300 mensen met muco gekend in ons land. Ongeveer om de tien dagen wordt in België een kind met muco geboren.

Onderzoeksgroepen in ons land hebben in de voorbije twee decennia een goede reputatie opgebouwd in het onderzoek naar de (genetische) oorzaken van muco, het verloop van de ziekte en de mogelijke behandelingen. Gaandeweg zijn enkele clusters van gespecialiseerde onderzoekers ontstaan, een evolutie die het Fonds Forton en de Mucovereniging zeker toejuichen.

Met de financiering van zes projecten in Belgische onderzoekscentra, geselecteerd door een onafhankelijke jury bijgestaan door internationale experts en patiënten, kan hierop worden voortgebouwd. Enkele van de geselecteerde projecten focussen op de genetische mutaties die mucoviscidose uitlokken, en mogelijke manieren om hierop in te grijpen. Andere richten zich op het karakteriseren en behandelen van de bacteriën en schimmels aanwezig in de longen van mucopatiënten, of op een beter begrip van de manier waarop blokkades in de longen ontstaan en longcapaciteit verloren gaat. Eén onderzoek bouwt kennis op over het mucogerelateerd leverlijden dat een vierde tot zelfs de helft van de mensen met muco treft.

Over de financiers

Voor de tweede keer hebben het Fonds Forton en de Belgische Mucovereniging hun krachten gebundeld voor een gezamenlijke projectoproep.

Het Fonds Alphonse en Jean Forton werd meer dan 20 jaar geleden opgericht met de doelstelling het onderzoek naar mucoviscidose en gerelateerde aandoeningen te ondersteunen. Dit filantropische Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, trok in de loop der jaren al ruim 9 miljoen euro uit voor de financiering van onderzoeksprojecten.

De Belgische Mucovereniging is de patiëntenvereniging van en voor mensen met muco en hun families. De vereniging, opgericht in 1966, brengt initiatieven die patiënten en hun families ondersteunen of de levenskwaliteit verbeteren tot stand en kent financiële steun toe aan innovatieve onderzoeksprojecten.