Lessenpakketten

Onze folders zijn slechts een eerste stap in het informeren. We hebben ook verscheidene materialen ontwikkeld die de ziekte en haar gevolgen in woord en beeld uitleggen. Al deze materialen kunnen gratis gebruikt worden door de leerkracht of het kind of de jongere met muco zelf, om aan de klasgenoten uit te leggen wat muco is. Of door de ouders, om de leerkrachten en het schoolpersoneel in te lichten over de ziekte en noden van het kind.

De mucokleuterkoffer

Een kleurrijk en speels pakket voor kleuters.

 • Een levensgroot poppenspel, waarin Robin (ons stripfiguurtje met muco) en papegaai Peps de hoofdrol in spelen
 • Een handleiding voor de kleuterleiding boordevol tips, activiteiten, spelletjes, opdrachtjes…
 • Een speel- en leerkoffertje met spel- en behandelingsmateriaal om op een leuke, interactieve manier te vertellen over muco en de behandeling van muco.
 • Een spel- en leerblaadje voor elke kleuter.

Je kan het materiaal van de mucokleuterkoffer hier bestellen.

Mucokit voor de lagere school

Op een speelse en actieve manier muco en de mucotherapie ontdekken, ook in de lagere school.

 • Een handleiding voor de leerkracht met uitgewerkte lessen.
 • Spel- en werkblaadjes voor leerlingen van verschillende graden.
 • Robins kleurplaten
 • (Voor)leesboekjes
 • Een mucokoffer met behandelings- en spelmateriaal om in de klas mee aan de slag te gaan

Je kan het materiaal van de mucokit hier bestellen.

Slijmbal, Superman en Soepjurk

Een spannend en vrolijk detectiveverhaal met heel wat informatie over de ziekte muco, geschreven door Kolet Janssen (vanaf 10 jaar). Zal Mattis, ondanks het feit dat hij ziek is, er in slagen om samen met zijn vrienden de dief te ontmaskeren?

Je kan het boekje via onze webwinkel aankopen en zo het Kindermucofonds steunen.

Bij het verhaal maakten we enkele kant-en-klare lesmomenten en verwerkingssuggesties om uit te kiezen en zo een project op maat van jouw klas vorm te geven. Je kan de verwerkingssuggesties hier gratis downloaden of rechtstreeks bij ons opvragen.

We wensen je veel verrassende, leerrijke en mooie momenten toe met je klas.

 

 

 

Infopakket voor de secundaire school

Een pakket dat je zelf wat kan samenstellen (op het bestelformulier kan je zelf aangeven wat je van ons graag ontvangen had) en waarmee de jongere met muco zelf kan uitleggen wat zijn/haar ziekte inhoudt. Natuurlijk kan de kit ook gebruikt worden door leerkrachten of anderen die info willen geven aan jongeren.

 • Het stripverhaal ‘Robin’ om alles klasgenoten op een ludieke wijze te laten kennismaken met muco.
 • Een ‘in woord en beeld’-powerpointpresentatie met alle mogelijke informatie over muco: de symptomen, de behandeling, erfelijkheid… Je kan de powerpoint aan jouw eigen muco-verhaal aanpassen.
 • Een 10-tal infopanelen op A3 formaat die op een overzichtelijke manier de basisinfo over muco weergeeft.
 • Een fotokit met 15 foto’s waarop 2 jongeren met muco de belangrijkste aspecten van leven met muco tonen. Ook hier kies jij de foto’s die jij wel of niet wil tonen.
 • Verschillende leskits over diverse thema’s zoals ‘de hielprik’, ‘leven met muco’ of een leskit over de film ‘Adem’. 

Je kan het materiaal van de tienerkit hier bestellen.

NIEUW: Koop tijd voor

Les- en actiepakket voor het secundair onderwijs bij de Mucoweek 2015 en Music for life 2015 want mensen met muco zijn sterke mensen met heel wat dromen. Eén van die dromen is even oud worden als mensen zonder muco (en uiteraard liefst met een redelijke gezondheid en levenskwaliteit). Om dit te kunnen realiseren is wetenschappelijk onderzoek essentieel. Daarom vragen we om dit onderzoek te steunen onder de slogan “Koop tijd voor mensen met mucoviscidose”. Ook jouw klas, jouw school kan zijn steentje bijdragen. Met dit pakket helpen we je graag op weg. Je kan het pakket hier gratis downloaden of rechtstreeks bij ons opvragen.

Lesideeën bij de film 'Adem'

'Adem' is de mooie debuutfilm van Hans Van Nuffel over vier jonge mensen die tegen de ongeneeslijke ziekte mucoviscidose vechten. Dat de film zeker het kijken waard is samen met leerlingen uit het secundair onderwijs, daar zijn wij bij de Mucovereniging van overtuigd. Bij de film stelden we ook een pakket samen met zowel basisinformatie over de ziekte, als verschillende lesideeën waaruit je als leerkracht een keuze kan maken.

Je kan de brochure hier downloaden.

 

 

 

 

 

Heb je nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op: [email protected].