Sport en vrije tijd

Sporten en bewegen, must en lust bij muco

Sporten is een essentiële pijler in je mucozorg! Bewegen en sporten is ook (én zeker) als je muco hebt gezond. Door te sporten word je actiever en vaak ook blijer. Het kan bovendien ook een goede manier zijn om mensen te leren kennen.

Onderzoek en jarenlange ervaring heeft klaar en duidelijk uitgewezen dat sporten en bewegen kan, mag én moet bij kinderen, jongeren en volwassenen met muco. Lichamelijke activiteit is voor iedereen gezond, dat is algemeen bekend. Als je muco hebt is sporten en bewegen nóg belangrijker. Meer specifiek verhoogt het het inspanningsvermogen, met minder risico op kortademigheid, versterkt het de ademhalingsspieren en maakt het de slijmen mobieler. Bewegen bevordert ook de weerstand tegen vermoeidheid, wakkert de eetlust aan, verbetert de slaapkwaliteit en helpt osteoporose voorkomen. Sporten zorgt ook letterlijk en figuurlijk voor ontspanning en geeft meer zelfvertrouwen. Actief bewegen is dus letterlijk levensbelangrijk als je muco hebt. Een must voor iedereen... en voor sommigen misschien eerder last, maar voor velen ook lust!

Toch kan je belemmeringen ervaren bij het sporten: tijdsgebrek, geen puf hebben, niet weten welke sporten voor jou geschikt zijn en hoeveel je mag (moet) sporten. In 'Do's en dont's' gidsen specialisten je dan ook door de heilzame effecten en (veel) do's en (weinig) don'ts van sporten en bewegen bij muco.

In het document 'Sport en inspanningstraining' kom je te weten wat er allemaal met je lichaam gebeurt als je sport.

De Mucovereniging vatte zelf nog eens alles overzichtelijk samen in een nieuwe infofiche 'Sporten en mucoviscidose'. De brochure werd in eerste instantie voor jongeren geschreven, maar is zeker ook voor volwassenen een aanrader.

Heb je twijfels of hele concrete vragen over of sporten voor jou wel kan, spreek er dan zeker ook over met je mucoteam.

Veel lees- én sportplezier!

Vrije tijd

Hobby's en diverse vormen van vrije tijdsinvulling helpen om jezelf te ontwikkelen op muzikaal, cinematografisch, creatief, ... vlak. Een cursus mindfullness, yoga of tai chi kan je helpen te ontspannen en het leven te volle te beleven. Zang-, muziek- en dansopleidingen laten niet enkel je creatieve kant tot ontplooiing komen, ze laten je ook goed, diep ademen. Er is echt voor ieder wat wils.