Behandeling

KWALITATIEVE VERZORGING HELPT SYMPTOMEN TE VOORKOMEN EN VERLICHTEN

In België krijgen mensen met mucoviscidose zorg van uitstekende kwaliteit. Veel symptomen kunnen voorkomen of verlicht worden bij kinderen en volwassenen die tijdig de juiste behandeling krijgen.

Voor veel gezinnen, kinderen, jongeren en volwassenen is deze behandeling echter moeilijk en zwaar. Mensen met muco besteden gemiddeld 3 à 4 uur per dag aan hun behandeling, niet om te genezen, maar om symptomen te verlichten en waar mogelijk te voorkomen. Ze moeten er altijd aan denken en er steeds rekening mee houden in de planning van hun dag. De behandeling van mucoviscidose slorpt veel tijd en energie op en vereist een multidisciplinaire aanpak waarbij artsen met uiteenlopende specialiteiten, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, diëtisten, psychologen, sociaal werkers,... betrokken zijn.

Maar het is bewezen dat een regelmatige verzorging van hoge kwaliteit bijdraagt tot een maximaal behoud van de gezondheid en levenskwaliteit van iemand met mucoviscidose.

Ons land biedt topzorg

Mucopatiënten in België hebben toegang tot de beste zorgen, in onze mucocentra, op vlak van de kinesitherapie en bij de mucovereniging.

De levensverwachting en gezondheid worden continu beter. Mensen met muco leven steeds langer en beter. De huidige therapie werkt en er komen voortdurend nieuwe inzichten en nieuwe behandelingen bij die de symptomen en complicaties nog beter kunnen voorkomen of verlichten. Toch blijft leven met muco een uitdaging voor de kinderen, jongeren en volwassenen met muco en hun families. De ziekte is nog ongeneeslijk, de behandeling is veeleisend en zijn er nog heel wat onopgeloste vragen en problemen. Maar we komen elke dag een stukje dichterbij de oplossingen: wetenschappelijk onderzoek brengt hoop voor vandaag en morgen. We zijn er nog niet, maar we gaan zeker vooruit, de goede richting uit!