Project HIT-CF Europe gaat van start!

woensdag, oktober 3, 2018

In januari van dit jaar werd de aftrap gegeven voor HIT-CF Europe, een wetenschappelijk project gefinancierd door de Europese Unie. HIT-CF richt zich op mensen met muco veroorzaakt door zeldzame mutaties die anders nooit kunnen meedoen aan klinische studies of toegang krijgen tot mogelijks levensreddende vernieuwende medicatie zoals CFTR-modulatoren.

In een eerste fase van het project zullen rectale biopsieën genomen worden van 500 mucopatiënten met zeldzame mutaties van over heel Europa. Uit deze biopsieën worden in het labo organoïden gekweekt. Organoïden kun je het best beschouwen als ‘mini-darmpjes’. Omdat de CFTR-mutaties ook in deze ‘mini-darmpjes’ aanwezig zijn, zijn ze een uitermate geschikt hulpmiddel om de doeltreffendheid van nieuwe medicatie op te testen.

In het kader van HIT-CF zullen verschillende nieuwe CFTR-modulatoren, die het basis CFTR-proteïnedefect aanpakken, uitgetest worden op de organoïden. In de tweede fase van het project zullen de CFTR-modulatoren ook effectief toegediend worden aan de mensen wiens organoïden het sterkst reageerden op de nieuwe medicijnen. Hopelijk resulteert dit dan ook in een klinische verbetering van de symptomen.

Het ultieme doel van HIT-CF is om van organoïden een algemeen aanvaard hulpmiddel te maken voor de beoordeling van de doeltreffendheid van nieuwe medicatie om zo ‘gepersonaliseerde behandeling’ te vergemakkelijken.

Ook jij kunt meedoen aan HIT-CF! Ga naar www.hitcf.org om na te gaan of jij in aanmerking komt. In België kun je deelnemen in UZ Leuven en UZ Brussel. Als je momenteel in een ander ziekenhuis opgevolgd wordt, wil dit echter niet zeggen dat je niet kunt meedoen! Je bespreekt best met jouw muco-arts wat de mogelijkheden zijn.

Voor meer info kun je terecht bij Elise (elise@muco.be  of 02/66 33 903).