Nu ook zorgverlof voor ouders van kind met muco?

dinsdag, januari 30, 2018

Vakbonden en werkgevers zijn het binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) eens geraakt om het systeem van ouderschapsverlof en zorgkrediet (in het kader van tijdskrediet) uit te breiden door het concept ‘kind met een handicap’ te verruimen.

Voor kinderen met een handicap is het mogelijk zowel ouderschapsverlof als zorgkrediet op te nemen tot de leeftijd van 21 jaar. Als je kind geen beperking heeft, kan dat maar tot 12 jaar bij ouderschapsverlof en tot 8 jaar bij tijdskrediet. Tot nu toe werden, om tijdskrediet en zorgkrediet toe te kennen tot de leeftijd van 21 jaar, alleen de lichamelijke gevolgen van de handicap voor het kind (pijler 1 bij erkenning van een handicap) in aanmerking genomen.

Vanaf nu zullen ook de participatie en zelfredzaamheid van het kind (pijler 2) en de familiale belasting (pijler 3) bekeken worden. Kinderen die tenminste 9 punten op alle drie de pijlers behalen, zullen in principe recht geven op ouderschapsverlof en zorgkrediet tot de leeftijd van 21 jaar. 

De sociale partners vragen aan minister Peeters om hiervoor snel de nodige wetgevende stappen te zetten zodat dit alles uiterlijk op 1 april 2018 in voege kan treden. 

Nog even geduld oefenen dus!