Go 4 Muco

woensdag, april 13, 2011

Een tijdje geleden werd onze educatieve medewerker Dominique uitgenodigd door een school in Deurne voor deeltijds onderwijs om te komen spreken over muco.

Deze leerlingen uit de klas “ verkoop en administratie” volgen twee dagen per week les. Tijdens één van die dagen krijgen ze het vak PAV. Het thema ‘gezondheid’ kwam aan bod en ze wilden dit wel eens op een andere manier aanpakken.

Na veel praten kwamen ze terecht bij muco. Ze kenden er niets van. Daarom werd Dominique uitgenodigd om hen wat bij te brengen over muco: symptomen, behandeling, medicatie, hoe we ermee omgaan in het dagelijks leven.

Deze leerlingen hebben hieruit iets onthouden en wilden hier iets mee doen. Door haar uitleg te horen, hebben ze geleerd dat mucopatiënten genieten van de kleine dingen van elke dag, dat ze genieten van het leven, ... Dit hebben ze willen verwerken in een singeltje.

Het is bijzonder knap wat ze gedaan hebben. In onze maatschappij heeft deeltijds onderwijs nog steeds (spijtig genoeg) een negatieve bijklank: moeilijke jongeren ,… In het begin verliep de “voordracht” een beetje stroef maar langzamerhand stelden ze vragen en werden ze enorm geïnteresseerd. Ze hebben enorm veel respect voor mucopatiënten: voor alles wat ze moeten doen dagelijks aan therapie en medicijnen. Ze staan ervan versteld wat leeftijdsgenoten met muco moeten doen om gewoon als andere leeftijdsgenoten door het leven te gaan... 

Het is bijzonder knap wat deze jongeren gedaan hebben: hun leerkracht heeft hen gemobiliseerd gekregen voor muco en het is fantastisch dat deze jongeren, die vaak afgeschreven worden door de maatschappij, zich zo hebben ingezet voor het goede doel.

Bekijk hier het filmpje van de studio-opname.